Üdvözöljük a

Elemzés a közép-kelet európai kockázati- és magántőke piacról | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Elemzés a közép-kelet európai kockázati- és magántőke piacról

Szerző: Erdős-Pohli Krisztina | 2014. július 18.

Megjelent a Karsai Judit, az MTA KRTK Közgazdaság-tudományi Intézetének tudományos főmunkatársának elemzése a KT piac válság utáni helyzetéről.

 „Míg Európa egészét tekintve a kockázati tőke-ágazat már túljutott a válság okozta sokkon, a közép-kelet-európai régióban 2013-ban tovább folytatódott a válságot követő megtorpanás. Fellendülés sem a tőkegyűjtés, sem a befektetések, sem pedig a kiszállások terén nem következett be. A régióban befektetni kívánó finanszírozók régióbeli érdeklődésére változatlanul kihat, hogy Európa egészéhez hasonlóan itt is tovább erősödik az észak-déli divergencia.

 

Magyarországon a korai fázisú befektetések fellendülését jelentős összegű állami források mozdítják elő, ugyanakkor a kivásárlások leállásához vezet, hogy a régióra jellemző általános problémákon túl a fokozott gazdaságpolitikai kockázatok speciális helyzetet teremtenek a magántőke-befektetők számára.” (Karsai Judit (2014): HOL TART A KÖZÉP-KELET-EURÓPAI KOCKÁZATI- ÉS MAGÁNTŐKE-PIAC ÖT ÉVVEL A VÁLSÁG UTÁN?.)

 

A trendekről és a pontos adatokról a mellékelt dokumentumból, valamint a HVCA honlapjáról tájékozódhat.