Üdvözöljük a

Enterprise +, avagy hogyan indíts sikeres vállalkozást fiatalon | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Enterprise +, avagy hogyan indíts sikeres vállalkozást fiatalon

Szerző: Rozs Eszter | 2015. február 24.

Az Indító – a vállalkozói tehetség profilvizsgálata (Enterprise+) projekt célja, hogy fiatal 15 és 25 közötti fiatalokat készítsen fel a vállalkozói létre, a gazdasági, financiális, szervezeti kérdéseket fókuszba hozva, a vállalkozói lét buktatóit bemutatva.

A program része - a vállalkozói koncepció vizsgálata mellett – a jelentkezők attitűd vizsgálata és irányba állítása.

 

A programban résztvevő partnerországok, - Németország, Bulgária, Litvánia, Görögország, Spanyolország, Magyarország -  lokális és nemzetközi tehetségkutatók és moderátorok feladata, hogy felhívják a figyelmet az esetleges gyengeségekre és a megfelelő vágányra tereljék a fiatalokat a szárnypróbálgatások közben.

 

Hazánkban, tekintettel a fiatal munkanélküliekre, a 25 év alatti, de már valamilyen végzettséggel rendelkező, munkanélküli fiatalok képezhetik a projekt célcsoportját. A vállalkozások profilvizsgálata tekintetében a startup cégek és a KKV-k is opciót jelentenek.

 

Mivel kevesen tudják manapság –tekintettel a konkrét definíció hiányára -, hogy mi a különbség a kettő vállalkozási forma között, a projekt során ezen definíciók tisztázása is fontos lépés lesz majd:

A startup vállalati módszertan lényegét legegyszerűbben úgy tudjuk meghatározni, ha felsoroljuk a jellemzőit: Bizonytalan feltételek között induló, innovatív új termék vagy szolgáltatás bevezetésére készülő, nagy növekedési potenciállal – robbanás-szerű növekedéssel - és minimális saját tőkével, nemzetközi piacra készülő vállalkozás, mely magas tudásbázissal rendelkezik.

 

Általában a legfőbb, amiben ez a vállalkozási modell hasonlít a KKV-hoz az a méretbeli hasonlóság, bár ez sem tekinthető törvényszerűnek, melyre a legjobb példa a Facebook vagy az Instagram lehet, vagy magyar példát hozva a Prezi. (A fejlesztést a közel húszfős Zui Labs végezte, a támogatók a Kitchen Budapest, valamint a Magyar Telekom voltak.)

 

Az IT szektorra jellemző ez a vállalkozási forma első sorban, de napjainkban gyakori a biotechnológia, társadalmi innovációs szektor, energetika jelenléte is (több más szektor mellett).

 

A startup modell öt módszertani paradigmára épül fel - innovatív képesség; naggyá válási képesség, nemzetközi piacképesség; egyedi cégépítési módszerek használata, amelyek révén a gyors növekedés megvalósítható; és a közösségi jelleg - melyek mentén kijelenthető egy cégről, hogy starup-nak kell tekinteni vagy sem.

 

A hagyományos és lokális igényeket kielégítő, néhány ember megélhetését biztosító vállalkozás nem startup, az méretétől függően lehet mikro-, kis-, vagy középvállalkozás, vagy egyéb vállalkozási forma, például egyéni vállalkozás is.

 

A rövid összefoglalás célja, hogy a vállalkozási formák esszenciáját átadja, a teljesség igénye nélkül. Röviden összefoglalva: egy startup - a méretének függvényében - lehet KKV, de nem mindegyik KKV startup. Ahhoz teljesülni kell az öt paradigmának.

 

Az Enterprise+ projekt finanszírozása az Európai Bizottság támogatásával valósul meg. Jelen közlemény tartalmáért kizárólag a szerző tartozik felelősséggel; a Bizottság nem áll jót a benne foglaltak felhasználásáért.

 

Az Indító – a vállalkozói tehetség profilvizsgálata projekt a hamburgi Joachim Herz alapítvány anyagi támogatásával valósult meg.