Üdvözöljük a

Enterprise+ szakértői képzés indul szeptemberben | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Enterprise+ szakértői képzés indul szeptemberben

Szerző: Rozs Eszter | 2015. július 24.

Az Enterprise+ programmal a fiatalkori munkanélküliségre keressük az újgenerációs munkalehetőségeket. Ezért feladatunk, hogy felmérjük és felismerjük a fiatalok vállalkozói kompetenciáit és támogassuk a vállalkozói kezdeményezéseket. Ezt a program keretein belül két közgazdasági vonallal rendelkező középiskolában tesszük meg, egy - egy hetes képzés, vállalkozói csoportok létrehozása és versenyeztetés (szakértői workshop) formájában.

 

 

 

A szeptemberi alapozó tréning keretein belül tehetségkutatók és mentorok képzésére kerül sor.

 

Tehetségkutatók szerepe, hogy felismerjék a vállalkozói kompetenciákat, ők lesznek azok, akik megfigyelik a gyerekeket és felmérik - egy a német partnerek által kifejlesztett kérdőív alapján - a vállalkozási képességeket. A gyerekek értékelést kapnak, mely alapján fókuszáltan fejleszthetik erősségeiket és gyengeségeiket.
A tehetségkutatók elsősorban tanárok, akik úgy tudják megfigyelni a gyerekeket, hogy ne váltsanak ki belőlük szereplési vágyat, stb., normális viselkedést biztosítva. Bár érdekes tapasztalatokhoz vezethet a külső megfigyelők bevonása is, így szeretnénk, ha lenne olyan résztvevő a tréningen, aki nem az iskolák képviseletében érkezik.

Mentorok szerepe pedig, hogy tanácsokkal támogassák a vállalkozóvá válást. A mentorok gyakorlattal rendelkező vállalkozók vagy vállalkozási ismeretekkel rendelkező szakértők, akik a gyakori hibákra és buktatókra hívják fel a figyelmet, míg tapasztalataikat megosztják a fiatalokkal. A képzés a pontos szerepkörük meghatározása mellett, a gyerekekkel való kommunikációt segíti elő.

A képzéseken való részvétel térítésmentes, de jelentkezéshez kötött. A jelentkezők részt vehetnek mindkét képzésen, ha érdeklődnek mindkét tanagyag iránt.
Később, ha részt vennének az iskolák gyakorlatain, arra is van lehetőség, de a részvétel nem kötelező jellegű.

Az program célja, hogy létrehozzuk egy nemzetközi, közös és működő gyakorlatot a vállalkozói kompetenciák fejlesztésére, mely alkalmazható lesz valamennyi országban az önálló vállalkozás alapítás területén.

 

Az Enterprise+ projekt finanszírozása az Európai Bizottság támogatásával valósul meg. Jelen közlemény tartalmáért kizárólag a szerző tartozik felelősséggel; a Bizottság nem áll jót a benne foglaltak felhasználásáért.

 

Az Indító – a vállalkozói tehetség profilvizsgálata projekt a hamburgi Joachim Herz alapítvány anyagi támogatásával valósult meg.