Üdvözöljük a

Érdemei elismerése miatt megszűnik? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Érdemei elismerése miatt megszűnik?

Szerző: Hamar László | 2017. január 30.

Sajnos nincs hiba a címben: megszűnik három portál, melyek elkészítését, adatokkal való feltöltését és közel öt éves üzemeltetését -kényszermegoldásként-  kamaránk vállalta magára.

Az innoportfolio.hu célja az volt, hogy hidat képezzen a piaci igényeken alapuló termékfejlesztés és a kutatói szféra közt, kiszolgálva a gyártói és forgalmazói megrendeléseket. Az adatbázis a kereskedelmi és iparkamarák szerteágazó kapcsolatrendszerén keresztül a regionális innovációs kapacitás minél optimálisabb kihasználását teszi lehetővé.

 

A klaszterportfolio.hu a magyarországi innovációs klaszterek portfóliójának feltérképezését vállalta fel, közel félszáz klaszter portfóliója készült el az elmúlt években. További cél volt a klaszter együttműködések segítése (C2C – cluster-to-cluster) a kapacitások és tevékenységek közreadásával, ezek adatbázisban és publikus honlapon való megjelentetésével.

 

A nyitottlabor.hu olyan laborok, laboratóriumi eszközök és berendezések elérhetőségét volt hivatott közreadni, ahol külső igények kielégítésére is vállalkoztak a tulajdonosok.

 

Mindhárom portál létrehozását az NGM és az MKIK által biztosított pályázati forrásból kamaránk végezte el, számos területi iparkamara aktív közreműködésével. A pályázat megvalósulását követően a további adatok bekérése, feltöltése és a rendszerek teljes üzemeltetése a PBKIK feladata maradt, amihez sem pénzügyi, sem további szakmai támogatást nem kapott a többi kamarától – minden évben közel milliós értéket jelentett a három portál működtetése és eseti frissítése, a saját erőforrások biztosításán felül.

 

Jelenleg is folynak tárgyalások a meglévő adatbázisok további használatára vonatkozóan, de korai lenne megnevezni, hogy erre milyen formában kerülhet sor. A tárgyalások lezárásáig (várhatóan a 2017-es év végéig) a honlapokra sem regisztrálni, sem feltölteni nem lehet, kizárólag a meglévő adatokat lehet böngészni.

 

Az innovációs osztály munkatársai így jobb híján „saját halottuknak” tekintik az elvégzett munkát, a képzeletbeli fejfára pedig csak ennyi kerülhet: „élt 5 évet”.