Üdvözöljük a

És lőn világosság | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

És lőn világosság

Szerző: Hamar László | 2015. április 30.

altA LED IT BE képzés után joggal mondhatják a mini duális képzésen résztvevők: jóval világosabban, tisztábban és érthetőbben tekinthetnek a LED világítás rejtelmeibe, köszönhetően a kiemelkedően érdekes és gyakorlatias előadásoknak.

A pécsi kamara innovatív képzési ötletének folytatásaként - a nagysikerű gépipari és 3D képzés után- ezúttal a világítástechnika rohamos gyorfsasággal fejlődő ága, a LED világítás körüljárása volt a képzés célja, és aki eljött, nem csalódott.

 

Dr. Német Béla ny. docens, a Tegavill Kft. tanácsadója adott átfogó elméleti rátekintést a világítástechnika, azon belül a LED képzés történetéről, minden szükséges fizikai és optikai törvényszerűség bemutatásával, vizuálisan is gazdag prezentáció keretében.

 

Önkéntes kamarai tagunk, a Tega-LED Kft. ügyvezetője, Szabó Gábor nem csak a sikertörténet okait, de a hagyományos világítást gyakorlatilag minden területen kiváltó technológia gyártási részleteit, és a világításkorszerűsítési projektek gazdasági előnyeit is bemutatta.

 

A tucatnyi résztvevő között megtalálható volt a városi közvilágításért felelős műszaki szakember, az otthoni felhasználás módját firtató kisvállalkozó és a több műszakban termelő üzemcsarnok felújításában gondolkozó cégvezető megbízottja is - az értékelőlapok gyors összegzése alapján mindannyian választ kaptak kérdéseikre.

 

A Tega-LED Kft. saját fejlesztésű bemutató standján biztosított lehetőséget a hagyományos (izzós, nátriumlámpás, fénycsöves) világítás és a LED technológia egymás melletti megtekintésére, melyből minden esetben az utóbbi került ki győztesen: van ahol tizedakkora fogyasztással, van ahol jelentősen megnövelt fényerővel.

 

Nem meglepő módon, a pécsi közvilágítás korszerűsítésével foglalkozó kérdésre nem az előadók, hanem a város közvilágítási szakembere adott választ. Utóbbinak szintén meglepetést okozott, hogy ez a vállalkozás rendelkezik rendszerengedéllyel a saját maga által (Szekszárdon) gyártott termékek forgalmazására és üzembe helyezésére.

 

A pécsi vállalkozás önkormányzatok, intézmények, vállalkozások számára egyaránt biztosítja a tanácsadást, megrendelés esetén pedig olyan pénzügyi konstrukciókat, melyek által a beruházás a világítási költségek megtakarításából is finanszírozható, hiszen ezek a beruházások egy-két éven belüli megtérést biztosítanak.