Üdvözöljük a

EUIPO-kutatás a szellemitulajdon-jogot sértő online üzleti modellekről | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

EUIPO-kutatás a szellemitulajdon-jogot sértő online üzleti modellekről

Szerző: Rozs Eszter | 2016. július 27.

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) 2016. július 12-én jelentette meg legújabb elemzését Research on Online Business Models Infringing Intellectual Property Rights, Phase 1 címmel.

A kétlépcsős projekt első fázisának lezárásaként létrejövő tanulmány azonosítja és bemutatja a szellemi tulajdon elleni jogsértésekért leginkább felelős 25 online üzleti modell legfontosabb jellemzőit, a működési és finanszírozási gyakorlatát, a közzétett tartalmaikat, a profitgeneráló tevékenységeiket és a fogyasztói bázisuk nagyságát. A szakértők a kutatás során összegyűjtött információkat két módszer alapján csoportosították: a rendszerező mátrix az üzleti modellek kategorizálását segíti, a Canvas modell pedig a különböző modellek speciális stílusjegyeinek átláthatóbb szemléltetésében játszik fontos szerepet.

A tapasztalatok szerint a legtöbb szellemitulajdon-jogot sértő üzleti modell olyan elterjedt online üzleti modelleken alapszik, mint pl. a B2C (Business-to-Customer) és a B2B (Business-to-business). A fő bevételi források is nagyrészt megegyeznek a hagyományos modellekével, azaz inkább olyan közvetlen jövedelmek dominálnak, mint pl. az értékesítésekből származó bevételek, előfizetési díjak, adományok; illetve olyan közvetlen jövedelmek, mint a kattintás utáni kifizetések vagy a reklámdíjak. A fizetési lehetőségek is széles skálán mozognak: a hagyományos banki átutalástól a hitelkártyás fizetésig terjed, de jellemzően egyre népszerűbb a virtuális fizetőeszközök használata is (elsősorban a bitcoin).

 

Forrás és a cikk folytatása: SZTNH

 

A teljes riport angol nyelven letölthető az EUIPO honlapjáról.