Üdvözöljük a

EVLIA – Az immateriális javak és jelentőségük a kkv-k számára | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

EVLIA – Az immateriális javak és jelentőségük a kkv-k számára

Szerző: Erdős-Pohli Krisztina | 2014. február 21.

Manapság a vállalkozások nehezen találnak pénzügyi forrásokat és befektetőket az innovatív folyamataik/termékeik/szolgáltatásaik finanszírozására. Erre próbál megoldást találni az EVLIA projekt.

Amikor egy projekt eljut a finanszírozás kérdésköréig és befektetőre van szükség, sokszor ütközik falakba a vállalkozó, mivel a legtöbb esetben a befektetők inkább a KKV-k korábbi gazdasági teljesítményre koncentrálnak az innovatív potenciáljuk helyett. De mi van abban az esetben, ha egy induló vagy nem nagy múlttal és gazdasági teljesítménnyel rendelkező vállalkozásról van szó? Ebben az esetben kapnak szerepet azok az értékek, amiket sokszor nem is tartanak számon a vállalkozások. Ilyenek például az immateriális javak.

 

Ez a fogalom sokak számára idegen cseng: a magyar számviteli törvény szerint az immateriális javak a gyűjtőneve az olyan nem anyagi és nem pénzügyi jellegű befektetett eszközöknek, amelyek a vállalkozási tevékenységet közvetlenül és tartósan (egy éven túl) szolgálják.

Az immateriális javak különböző elemei egyre nagyobb fontossággal bírnak a piacokon, és értéket képezhetnek a vállalkozások számára. Ezek:

o Humán erőforrás (kompetenciák, hallgatólagos tudás, alkalmazotti motiváció, menedzsment)

o Szellemi tulajdon (know-how, szabadalmak, védjegyek, szerzői jog, licenc, márka)

o Szervezeti tőke (módszerek, eljárások, tanúsítványok) Kapcsolati tőke (ügyfelek, beszállítók, hálózatok, partnerség)

o Kapcsolati tőke (ügyfelek, beszállítók, hálózatok, partnerség)

 

Amennyiben egy vállalkozás tisztában van ezen értékeivel, esetleg meg is jeleníti a könyveiben, akkor máris lépéselőnnyel indul a befektetőkért folytatott „projektfinanszírozási versenyben”.

A kkv-k boldogulását elősegítő nemzetközi EVLIA projekt március 7-én tartja második nyilvános rendezvényt. A PBKIK a régióból Opauszki László, KKV Bizottsági tagot delegálta a rendezvényre, aki a későbbi pilot akciókban is részt fog venni, erősítve ezzel a baranyai szellemi eszköz tudásbázist.

 

A projekt a Dél-Kelet Európai Transznacionális Együttműködési Program keretében az EU Társfinanszírozásával valósul meg.