Üdvözöljük a

Fókuszban az innováció, az eredmények nem mindig láthatók | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Fókuszban az innováció, az eredmények nem mindig láthatók

Szerző: Hamar László | 2014. július 2.

A közelmúltban döntött a kormány a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáról. Parragh László, az MKIK elnöke a teljes K+F intézményrendszer átalakításáról beszélt a negyedik Információs Társadalom Parlamentje című kétnapos konferencián. Kamaránk kezdeményezésére és a területi kamarák közreműködésével országos innovációs projektek indultak az elmúlt években, melyekről rövid összefoglalót adunk.

 

 

 

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara finanszírozásában több mintaprojekt indult annak érdekében, hogy a kkv-k, kutatóhelyek és klaszterek innovációs láthatósága és együttműködési készsége javuljon. Az elképzelést sikeres megvalósítás követte: a helyi és a regionális együttműködések bemutatása és feltérképezése – az MKIK területi kamarai innovációs szakembereinek bevonásával – országosan is látható, érzékelhető rendszer kialakítását tette lehetővé, ahol az elért eredmények egyértelműen kimutathatók és számszerűsíthetők. A pécsi iparkamara által jelenleg az alábbi országos és nyilvános adatbázisok érhetők el.

 

alt

A 2012-ben indított innovációs portfólió - InnoPortfólió - a társkamarák segítségével Magyarország összes megyéjének innovációs együttműködési ajánlatait és igényeit feltérképezi.

A cél a magyar vállalkozói-kutatói, vállalkozói-vállalkozói együttműködések kialakításának segítése a keresleti és kínálati oldal feltérképezésével, adatbázisban és honlapon való megjelentetésével, valamint aktív közvetítői tevékenységgel, melyet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara területi kamarái végeznek.

Az aktívan működtetett adatbázisban jelenleg is több száz folyamatosan frissített technológiai együttműködési profil található.

A projekt kapcsán már tucatnyi felderített együttműködési kezdeményezés indult el annak köszönhetően, hogy a kamarai munkatársak és szakértők pontosan ismerik ügyfeleik együttműködési ajánlatait és igényeit. Ebből fakadóan felismerik a kooperációs lehetőségeket, és találkozókat hoznak létre.

További információ a projektről:www.innoportfolio.hu

 

alt

A 2012-ben indított klaszter innovációs portfólió - KlaszterPortfólió - projekt eredményeire alapozva folytatódik a magyarországi innovációs klaszterek portfóliójának feltérképezése. Közel félszáz klaszter portfóliója készült el eddig.

Az elsődleges cél a klaszter együttműködések segítése (C2C – cluster-to-cluster) a kapacitások és tevékenységek közreadásával, ezek adatbázisban és publikus honlapon való megjelentetésével, valamint aktív közvetítői tevékenységgel, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara területi kamaráinak közreműködésével.

A klaszterek saját szakértőjük/külső szakértő által is elkészíthetik a portfóliót. Jelenleg közel félszáz működő klaszter portfóliója elérhető és kereshető az adatbázisban.

A tervek között szerepel a kooperációs együttműködési lehetőségek további bővítése, illetve az angol nyelvű profil közreadása, mivel külföldről is érkezett már kérés magyarországi klaszterrel történő kapcsolatfelvételre.

További információ a projektről:  www.klaszterportfolio.hu

 

alt

Folyamatosan bővülő weboldal, mely a kutatóközpontokban, valamint K+F-fel foglalkozó vállalkozásoknál felmerülő szabad kutatói és eszközkapacitásokat ajánlja ki.

A regisztráló intézmények és vállalkozások profilokat tölthetnek fel, melyek között a K+F szolgáltatások iránt érdeklődő „vevők” kereshetnek. A kapcsolatfelvétel biztonságát a kamarák garantálják, amelyek megkeresés esetén közvetítői szerepük révén biztosítják a profil tulajdonosát a megkeresés komolyságáról.

Az oldalon minden olyan kutatóintézet és vállalkozás regisztrálhat, amely szeretné, hogy kihasználatlan kapacitásai más számára hasznosulhassanak, ezáltal bevételt generálva saját magának.

A projekt 2013 év végén indult el és jelenleg közel 150 profil található rajta.

További információ a projektről:www.nyitottlabor.hu