Üdvözöljük a

Földrajzi árujelzők és hamisítás az EU-ban | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Földrajzi árujelzők és hamisítás az EU-ban

Szerző: Rozs Eszter | 2016. május 2.

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) 2016. április 25-én jelentette meg a földrajzi árujelzők oltalmának megsértéséről szóló riportját Infringement of Geographical Indications for wine, spirits, agricultural products and foodstuffs in the Europen Union címmel.

A földrajzi árujelzők olyan megjelölések, amelyek egy földrajzi megnevezést tartalmaznak, és amelynek feltüntetése a fogyasztók számára többletinformációval bír az adott területről származó termék valamely tulajdonságáról, minőségéről vagy hírnevéről. A kutatás fő célja a földrajzi árujelzővel védett borok, szeszes italok, mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek európai uniós piaci méretének, értékének összesítése, továbbá a kapcsolódó jogsértések gazdasági hatásainak felmérése.

 

Az oltalom alatt álló földrajzi megnevezésekhez kapcsolódó termékek hamisításából származó bevételek 2014-ben körülbelül 4,3 milliárd eurót tettek ki, amely a kapcsolódó regionális kereskedelem 9%-át adta. A kutatás enyhe bizonyítékot talált arra vonatkozóan, hogy a hamisított földrajzi árujelzővel ellátott termékek kereskedelme inkább a kisebb fogyasztású országokban jellemző. A fogyasztói veszteség, amelyet a hamisított termékek adásvételekor igazságtalanul felszámított árprémium összesítésével számítottak ki, megközelítette a 2,3 milliárd eurót. Ez az érték az EU földrajzi árujelző oltalom alatt álló áruk forgalmának megközelítőleg 4,8%-a. A hamisított termékek aránya termékcsoportonként meglehetősen különbözik: leggyakrabban a szeszes italokat érinti (12,7%); jellemző a zöldségek, gyümölcsök és a gabonafélék (11,5%), a húsipari termékek (11% és a sajtok (10,6%) között; ennél kisebb mértékben a borok esetében (8,6%) és csak elvétve fordul elő a sörökhöz kapcsolódóan (0,1%).

 

További információ és forrás: SZTNH