Üdvözöljük a

Forgóeszközhitel az élelmiszeriparnak | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Forgóeszközhitel az élelmiszeriparnak

Szerző: Erdős-Pohli Krisztina | 2013. november 21.

 

 

 

Az élelmiszeriparban tevékenykedő baranyai cégek számára is érdekes lehet a Magyar Fejlesztési Bank legújabb forgóeszközhitel konstrukciója. A régióban jelenleg nem húzóágazat az élelmiszeripar, a kamara azonban fontosnak tartja, hogy a régió vállalkozásait tájékoztassa az ágazat fejlődését segítő pénzügyi konstrukciókról.

 

 

 

Az MFB 6 milliárd forintos keretösszeggel, 2014. június 30-áig történő hitelszerződés-kötési lehetőség biztosításával élelmiszeripari forgóeszközprogramot hirdetett meg.

 

A hitelt a többek között húsfeldolgozással és -tartósítással, húskészítmény gyártásával, gyümölcs és zöldség feldolgozásával, gyümölcslé, tejtermék, malomipari termék, tésztafélék és fűszerpaprika gyártásával, illetve szőlőbor termelésével foglalkozó vállalkozások vehetik igénybe forgóeszközök finanszírozására, valamint élelmiszeripari célú forgóeszközhitel kiváltására. A hitelprogramot maximum 6 éves lejárattal, azon belül maximum 3 éves türelmi idővel, minimum 5 millió, maximum 500 millió forint hitelösszeggel hirdette meg az MFB.

 

A kormányhatározat értelmében a vidékfejlesztési miniszter a hitelprogram keretében hatályos hitelszerződéssel rendelkező vállalkozások esedékessé váló kamatfizetéséhez legfeljebb 50 százalékos mértékű, maximum évi 4 százalékpont kamattámogatást biztosít. Emellett intézkedik annak érdekében, hogy a vállalkozás a kamattámogatás figyelembe vétele nélkül számított teljes kamat hitelintézet számára történő megfizetését követően, a kamatfizetésről kapott igazolás alapján benyújtott kérelemmel kezdeményezze a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál a kamattámogatás kifizetését.

 

Bővebb információ: MFB