Formatervezési Klub – az első találkozás

Szerző: Sipos-Rozs Eszter | 2014. február 27.

Kimagasló részvevői számmal zárult a kamara kezdeményezésére megalakult Formatervezési Klub alakuló ülése.
Kamaránk célja a Dél-dunántúli régióban működő aktívan designnal foglalkozó vállalkozások, tervezők összehozása, a közös és egyéni célok megvitatása, a fejlesztési, pályázati lehetőségek feltárása, a partneti kapcsolatok elősegítése és egy erős szakirányú összefogás megteremtése, az egyetemek célirányos képzéseinek bevonásával.
Meghívott előadóként Mendöl Zsuzsanna művészettörténész egy érdekes előadással nyitotta a rendezvényt, a 21. század designjából kiemelt példákkal és egy kedves válogatással a felesleges design cikkekről, mellyel fel akarta hívni a tervezők figyelmét a társadalommal szembeni kötelezettségeikre.

Formatervezési Klub1A rendezvényt Rabb Szabolcs innovációs osztályvezető moderálta és szólaltatta meg a jelenlévőket:
Orosz Norbert, az RPT InnoteQ Kft. ügyvezetője, a bemutatkozást követően pár szóban ismertette a 3D nyomtatás különlegességeit, egyúttal felajánlotta, hogy az egyik következő alkalommal a klubot vendégül látná benchmarking jelleggel.
Hutter Ákos, a PTE-PMMIK karának Építészeti Tanszék képviselője, Fusz György, a PTE Művészeti Karának dékán-helyettese, valamint az alkalmazott művészeti tanszék vezetője és Dr. Vasváry-Nádor Norbert, a PTE-PMMIK ipari termék - és formatervező szakfelelőse is jelezte, hogy az egyetem részéről a klub céljai maximális támogatottságot élveznek. Mind kreatív utánpótlásként, - gondolva itt a hallgatókra, akik tervezőként támogathatják a vállalkozásokat, - mint együttműködő felekként, - például szakmai rendezvényeken, kiállítóterem biztosításának szintjén, - szakmai partnerséget képeznek a közös célokért.
A fórum célja a bemutatkozás és nyitás volt a k özös munka felé.
Hornicz Bernadett, a Szomor-Hornicz Kesztyűgyártó Kft. részéről, a munkaerő és tervezői hiányt említette, felhívva a figyelmet az utánpótlás fontosságára.
Dr. Vasváry-Nádor Norbert válaszában felajánlotta az ipari termék - és formatervező szak hallgatóinak szellemi tőkéjét, mely mind a hallgatók, mind a vállalkozások számára egy együttműködés alapjait jelentheti.
Formatervezési Klub2Frank Adél divattervező, - aki a nemzetközi divat piacon is kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet - javaslatában rávilágított egy design központ szükségességére, egyúttal felajánlotta saját budapesti szalonját a majdani pécsi design központ számára.
Szóba került Csaba Ders városi főépítész nagyszerű kezdeményezése a Városműhely, mely egy újabb felület lehet a jövőben az együttműködésre.
A találkozón megjelent Erdei Viktor a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. termékfejlesztési vezetője, aki jelezte, hogy az egyetemmel a tervezői együttműködés már a megvalósulás útjára lépett.
A PTE jeles képviselői egyetértettek abban, hogy a Design Hét programsorozatnak – melyet rendszerint október első hetén rendeznek meg Budapesten – új otthont adhatna Pécs városa.
Fusz György ennek kapcsán felkínálta a Nádor Galériát, - melyet a Művészeti Kar, 1 Ft-ért bérel a várostól hasznosításig - mint lehetséges design központot.
Ez a felület egy közösségi design laborként, konferencia teremként, kiállító teremként, design shopként is működhetne a jövőben.
A Kreatív Ipari Klaszter képviseletében Jakab Judit is biztosította együttműködéséről a klub tagjait, mind a design hét illetve a design labor megvalósítását tekintve.
A kötetlen beszélgetést megelőzően Rabb Szabolcs ígéretet tett a kamara részéről a koordinálásra, mivel egy vezérvonalon elindulva, sikeres együttműködések lehetnek a klub tagjai között, akár pályázati szinten is.
A rendezvény a folytatás ígéretével zárult, létrehozva a Formatervezési Klubot, melynek publicitását a kamara fogja garantálni a jövőben.