Üdvözöljük a

Formatervezési Klub – Egyeztetünk! | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Formatervezési Klub – Egyeztetünk!

Szerző: Sipos-Rozs Eszter | 2014. március 13.

A Pécsi Tudományegyetem részéről a Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar képviseletében Dr. Szösz Klaudia, a tervezői és vállalkozói szektor képviseletében Frank Adél divattervező és a Gant Pécsi Kesztyű Kft. ügyvezetője Marczi Gábor, valamint a kamara munkatársai, Rabb Szabolcs innovációs osztályvezető és Rozs Eszter projektmenedzser vett részt a március 13-ai egyeztetésen, melynek témája a közös megjelenési lehetőség megteremtése volt.

Formatervezési klub -egyeztetésAz első találkozás alkalmával Fusz György a PTE Művészeti Karának dékán-helyettese felkínálta a Nádor Galériát, amely különböző tényezők miatt úgy tűnik nem hasznosítható, olyan módon, ahogy a Formatervezési Klub kereteiben ez tervezésre került, ellenben - Frank Adél felkínálása - a budapesti kiállító terem alkalmas lenne arra, hogy megjelenjen a pécsi design a köztudatban. A budapesti megjelenést és a pécsi Design Center megvalósítását a kamara egyértelműen támogatja.

A Design Center finanszírozása a Formatervezési Klub tagjainak feladata lesz, így folynak az egyeztetések, hogy ki milyen arányban óhajt ennek részese lenni. A lehetőség vissza nem térő, hiszen egy központi pesti szalonban való megjelenés egy pécsi tervező számára még sosem volt ilyen egyszerű, amellett, hogy hatalmas engedményként csak a szalon fenntartási költségeit kell előteremteni.

A kiállító-terem egy utcafronti 50 m2-es helység, melynek kirakata a lehetőségek tárházát nyitja meg a pécsi kreatívok számára. Amellett, hogy egy kiváló megjelenési felület, betölt majd egy másik fontos funkciót, miszerint coworking helyszínként is használhatják a tagok, így exkluzív irodaként is szolgál majd.

A központban a tervek szerint folyamatos hallgatói és vállalkozói jelenlét várható, emellett az utca bútoroktól a kül- és beltéri installációkon át a lehető legszínesebb tervezői, termék és innovációs jelenlét előjelezhető.

A közös programok ötlete a pécsi megjelenés szempontjából is felmerült, ezzel kapcsolatban további egyeztetés szükséges.

Az egyeztetésen különböző kreatív öltetek és kiállítási felületek merültek fel, melyet igyekszik a kamara rendszerezni és realizálni.

Az, hogy a finanszírozás a kamara, egyetem és vállalkozók között hogy oszlik meg, egyelőre a jövő zenéje, de mivel tervek születtek az őszi programsorozatokkal kapcsolatban, ennek lefektetése rövidesen a megvalósítás útjára terelődik majd.

Az elképzelés szerint a Pécsi Design Center a Kreatív Ipari Klaszter egyik pilléreként fog működni, de saját döntéshozói rendszerrel, mely támogatja és segíti a Pécs-Baranyai designvállalkozásokat és tervezőket.