Üdvözöljük a

Formatervezési mintaoltalom képzés az SZTNH-ban | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Formatervezési mintaoltalom képzés az SZTNH-ban

Szerző: Sipos-Rozs Eszter | 2013. szeptember 6.

2013. Szeptember 4-én került megrendezésre a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában „ A kreatív design sikeres hasznosításának kulcsa –  a formatervezésiminta-oltalom” képzés.

A kamara képviselte magát a budapesti rendezvényen, amely meglehetősen sikeresen és magas látogatottsággal zárult. A délelőtti előadáson a Hipavilon Nonprofit Kft. munkatársa Dr. Siklós Kata a minőségi szellemi alkotások védelmére hívta fel a figyelmet, olyan közérthető példák által, mint a Bíró László által megálmodott és szabadalmaztatott golyóstoll, mely legegyszerűbb formájában is, - meglepően - legalább három iparjogvédelmi jogot reprezentál.

 

Az előadó jól értelmezhetően bemutatta a szellemi alkotások jogszerzési lehetőségeit, az iparjogvédelmi fogalmakat, a szerzői jogot és annak műfajait, valamint a hasznosítás módjait. Emellett rámutatott az önkéntes műnyilvántartásba vétel előnyeire.

 

Beszélt a licenciákról, a design értékének meghatározása mellett a szellemitulajdon-védelmi információk jelentőségéről és az információszerzés módjairól, fontosságáról.

 

A délutáni előadások másik oldalról mutatták be a kérdéskört.

 

Babilai Ildikó, minőségbiztosítási tanácsadó a formatervezési mintaoltalomról tartott előadást, kitérve a formatervezés, a formatervezési minta, az oltalom megszerzés, a piac működése és jogérvényesítés témaköreire.

 

Ezt követően Bagó Ákos Károly formatervező mérnök, az Ötletgyár-Design Tervező és Fejlesztő Kft. tulajdonosa mutatta be az iparjogvédelem fontosságát a tervezői szemszögből.

 

Az előadók felhívták a figyelmet a felsőoktatásban történő iparjogvédelmi oktatás szükségességére és megosztották a jelenlévő vállalkozások képviselőivel, hogy az SZTNH jelenleg 18 felsőoktatási intézményben tart rendszeres alapfokú oktatást.

 

A kamara nevében ajánlom a pécsi vállalkozások figyelmébe az fent leírtakat, emellett figyelmükbe ajánlom az SZTNH és Hipavilon Nonprofit Kft. további képzéseit és nem utolsó sorban a kamara által fenn tartott Iparjogvédelmi – Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal kontaktpontot, mely iparjogvédelmi tanácsadással segíti tagvállalatainak működését.