Üdvözöljük a

Ha exportál, gondoljon a védelemre is | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ha exportál, gondoljon a védelemre is

Szerző: Gelencsér Lajosné | 2016. december 8.

A gazdaság fejlődésével párhuzamosan egyre több vállalkozás van jelen külföldi piacon is. Annak érdekében, hogy egy vállalkozás képes legyen saját magának és termékeinek a versenytársaktól vagy annak termékeitől való megkülönböztetésre a határon túl is, célszerű jogi védelmet, nemzetközi védjegyoltalmat, szabadalmat, használati mintaoltalmat illetve formatervezési mintaoltalmat  szerezni.

A kamaránál 2004-óta működik a Szellemitulajdon-védelmi Információs Pont ahol tanácsadással, kutatással illetve bejelentési ügyek menedzselésével segítjük a vállalkozókat.

Számos kkv rendelkezik nemzeti védjeggyel, de ez az oltalom csak a belföldön forgalomba hozott áruk esetében nyújt biztonságot. A nemzetközi, uniós piacon forgalomba hozott termékekre illetve szolgáltatásokra célszerű  megszerezni a közösségi védjegyoltalmat vagy egy adott ország vonatkozásában megtenni a nemzetközi bejelentést. Természetesen ez vonatkozik a többi oltalmi formára is. A kamara iparjogvédelmi tevékenységét az Enterprise Europe Network is támogatja.

Szakértőink elérhetősége: Gelencsér Lajosné; gelencserne@pbkik.hu , Rozs Eszter;  rozs@pbkik.hu