Üdvözöljük a

Hajtogassunk magyart! | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Hajtogassunk magyart!

Szerző: Sipos-Rozs Eszter | 2013. október 11.
Cimkék: innováció

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Osztálya nyomon követi a hazai és nemzetközi innovatív törekvéseket. Bemutatásra kerülnek különböző találmányok és alkalmazások, melyek egy teljesen új oldalról közelítenek meg egy-egy kérdéskört.

Kép © Plié by Atelier Új bútorgyártási technológiával mutatkozott be a TENT London kiállításon, a Plié by Atelier bútorkollekció.

Kiss-Gál Gergely vezette kísérleti műhelyben készült négytagú bútorcsalád kétéves fejlesztés eredménye. A sablonok alapján marószerszámokkal kialakított, kiszabott síkbeli „szabásminták” tulajdonképpen a tervezői szabászasztalról érkeznek a felhasználó otthonába. A designer úgy vélekedik, hogy egy bútornak egyénre szabottnak kell lennie, és az sem mellékes, hogy már összeállítása is szórakoztató élményt jelentsen, így a felhasználó hajtogatja bútorrá.

Így erre több száz alkalmat teremtettek a Shapes of Hungary stand négy napos kiállításán, amelyen a látogatók saját kezűleg is meghajtogathatták a darabokat a formára szabott speciális lemezekből.

A bútorok technikai újdonsága az, hogy a fa alapanyag hajtogatható. Így szükséges volt egy speciális többrétegű lemez kifejlesztésére, mely rugalmas és merev is egyszerre. Felépítésileg filc vagy gumi alkotja, amit opcionálisan felületkezelt rétegelt lemezzel ötvöznek.

A bútorcsalád ötletét 2011-ben Kiss-Gál Gergely által elnyert Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíj adta, amely keretében síkbeli papírlapból pár karcolással meghatározott élek mentén hajtogatható háromdimenziós formatanulmányok kerültek megfogalmazásra, ez vezetett a Plié by Atelier kísérleti műhely 2012-es létrejöttéhez.
Az alapítók célja „a kísérletezés, az új technológiai megoldások keresése és feltalálása, vagy akár más szakmák már létező technológiáinak az építészetbe és bútortervezésbe való váratlan és kreatív integrálása”.

A szeptemberi londoni szereplés után a kamara szakmai partnere, - a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala - által védnökölt és szponzorált, Design Hét Budapest fesztiválon is bemutatkozott a Furcsa hurok című kísérleti installációban a Plié by Atelier műhely vezetője és tervezője Kiss-Gál Gergely  és Szabó Edit keramikus iparművész.

Az október első hetében, az Art IX XI Galériában megrendezett kiállítás célja a bútor, tárgy és tér kapcsolatának elemzése és a két tervező látszólag különböző ülőbútorai közötti összefüggésekre való rámutatás volt.

Kamarai önkéntes tagjaink közül a régióban az Attract Kereskedelmi és Szolgáltatói Kft. a Székely-LR Kft. és a Cseresznyefa Utca Bt. foglalkozik belsőépítészettel, illetve formatervezéssel.