Harmadik negyedévben is rekord magasan az építőipari cégalapítások

Szerző: Biró Sarolta | 2018. október 29.

Töretlenül gyorsul az építőipar, 2018 harmadik negyedévében 1243 céget alapítottak az ágazatban.

Mind a termelési, mind a cégalapítási számok tovább javultak 2018 harmadik negyedévében az építőiparban.

 
A három hónap alatt összesen 1243 új cég jött létre, amely 25 százalékkal meghaladja a szintén magas előző évi bázist, az építőipari cégek száma így már az 51 ezret közelíti.
 
A vállalkozások mellett az ágazatban jelen van mintegy 44 ezer egyéni vállalkozó is. A cégek megugró számát elsősorban a termelés felfutása okozza.
 

A lendület várhatóan még egy ideig tovább fogja lökni az ágazatot, ez a szerződésállományban mutatkozik meg a legjobban, ugyanakkor az új szerződések volumene némileg intő jeleket mutat.

 

Az új szerződések volumene hónapról hónapra meghaladja ugyan az egy évvel korábbit, de rendkívüli hektikus.

Az ágazat jövőjét nagyban befolyásolja a jogszabályi háttér változása. A lakás ÁFA kulcs emelése ideiglenesen megdobja, majd középtávon csökkenti a keresletet.

 

Ebben a piaci környezetben rendkívül nehéz tervezni mind beruházóként, mind kivitelezőként, mind vevőként.

 

A lakás-takarékpénztári rendszerbe áramló állami kamattámogatások megszüntetése pedig újabb nagy kérdőjelet visz a szektor jövőjébe.

A jogalkotók nyilatkozatai szerint a támogatások nem kerülnek ki véglegesen a szektorból, csak más csatornákon keresztül fognak megjelenni, ennek majdani hatékonysága szintén kulcskérdés az építőipar jövőjét tekintve, de rövid távon nem segíti a tisztánlátást az ágazat szereplői számára.

Az építőipar rendkívül tőkeigényes szektor, a hazai vállalkozások jelentős része viszont likviditási problémákkal küzd, és egy ilyen kiélezett helyzetben a nagy volumenű keresleti hullámzások erősen veszélyeztetik a gazdasági szereplők jelentős részét.

Mindehhez társul az építőipar általánosan magas cégfluktuációs szintje.

A magas cégalapítások mellett a cégtörlések is rendkívül magasan állnak. 2018 harmadik negyedévében 1002 építőipari vállalkozás szűnt meg.

Az új szereplők 80 százaléka korábbi cégekhez köthető, így jelentős szerepcsere nincs az ágazatban, de mégis tömegével szűnnek meg és alakulnak vállalkozások.

 

A három hónap alatt közel 2300 építőipari vállalkozás ellen indult végrehajtás, tehát az ágazati szereplők 5 százalékának igen komoly fizetési nehézségei vannak.

 

Mivel az ágazatban a beruházási láncok igen hosszúak is tudnak lenni, így valójában a fizetési problémák valamilyen szinten az ágazat jelentős részére kihatnak még akkor is, ha végrehajtásokig vagy felszámolásig nem is jut el egy-egy történet.

 

Forrás: www.opten.hu