Üdvözöljük a

Hatékonyságra ösztönöznek a kamara testületei | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Hatékonyságra ösztönöznek a kamara testületei

Szerző: Császár Gergely | 2014. február 5.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Bizottsága és az Ipari Tagozat elnöksége megtartotta az év első ülését. A cél az éves operatív munkaterv jóváhagyása Baranya gazdasági helyzetének fejlesztésével és az innováció jelentőségének előtérbe helyezésével.

A pécsi kamara az évek óta szisztematikusan folytatott munkára alapozva elérte, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a területi kamarák számára országos innovációs módszertant dolgozzon ki.

 

A jelenlegi alaptevékenységek mellett folytatódik az InnoPortfólió, KlaszterPortfólió és a Nyitott Labor projekt, a Pécsi Tudományegyetemmel való szakképzési és képzési együttműködés. A kamara több testületi tagja képviselteti magát a PTE SZKK Ipari Tanácsadó Testületében, mellyel az egyetem és az ipari szféra közti kapcsolat erősödik.

 

A szellemi eszközök és tulajdon értékelésével foglalkozó EVLIA és a klaszterek és kultúra találkozását, egymásra találását segítő CMC európai uniós projektek az év végén zárulnak, míg az InnoWeit innovációs kapacitás felmérést ígérő projekt még csak most kezdődik igazán.

 

A kamara célja az is, hogy hozzásegítse a helyi szervezeteket az eredményes pályázati forráselnyeréshez. Ekképpen a Horizon 2020 programra való felkészülés hatékony együttműködések kialakításával indul.

 

A mindenkit foglalkoztató Paks II beruházás és a kamara közti viszony rendkívül jelentős annyiban, hogy szervezéssel, lobbyerővel, klaszterek támogatásával próbálja meg a beruházás infrastrukturális részeit érintő feladatokat helyben tartani, a helyi vállalkozásokat helyzetbe hozni. Ez az előkészítő munka már hosszú ideje folyik.

 

Folytatódik a több mint 10 klaszterrel való többszintű kooperáció, lévén a kamara menedzsment feladatokat is ellát a Dél-Dunántúli Gépipari és más klaszterek esetében, illetve szorosabb-lazább kapcsolat van a régió jelentősebb klaszterszervezeteivel.

 

A kamara a 2013-ban újraalapított Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Díj és Megvalósítható Ötletek Pályázata esetében szintén a folytatást javasolja: a régiónak szüksége van a láthatóságra, arra, hogy a helyben képződött innovatív projektek, termékek, szolgáltatások idevonzzák a figyelmet – a működő tőkét!