Üdvözöljük a

Horizont 2020: 16 milliárd euró kutatásra és innovációra | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Horizont 2020: 16 milliárd euró kutatásra és innovációra

Szerző: Hamar László | 2015. október 15.

Az Európai Bizottság elfogadta az EU Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogramjának 2016–17-re szóló új munkaprogramját. A következő két évben hozzávetőlegesen 16 milliárd eurót ruháznak be olyan kutatási és innovációs tevékenységekbe, melyek közvetlenül kapcsolódnak a Bizottság szakpolitikai prioritásaihoz.

A finanszírozás tetemes hozzájárulást nyújt a munkahely-teremtési, növekedési és beruházási csomaghoz, a digitális egységes piachoz, az energiaunióhoz és az éghajlat-politikához, a belső piachoz és ahhoz, hogy Európa egyre erősebb globális szereplővé váljon. Az új finanszírozási lehetőségek várhatóan több kkv-t vonzanak majd, biztosítják a kutatási eredmények hatékonyabb felhasználását, és szorosabbá fűzik a kutatási együttműködést.

A program számos, több területre kiterjedő kezdeményezést is támogat: az európai feldolgozóipar modernizálása (1 milliárd EUR); az automatizált gépjárművekkel kapcsolatos technológiák és szabványok (több mint 100 millió EUR); a tárgyak internete (139 millió EUR) az EU gazdasági ágazatainak digitalizálásáért; Ipar 2020 a körkörös gazdaságban (670 millió EUR) az erőteljes és fenntartható gazdaságokért; intelligens és fenntartható városok (232 millió EUR) a környezetvédelmi, közlekedési, digitális és energiahálózatok városi környezetbe történő jobb integrálásáért.

 

Ezen túlmenően legalább 8 millió EUR áll rendelkezésre az EU külső határainak biztonságára irányuló kutatásra, hogy könnyebben lehessen azonosítani és megelőzni az embercsempészetet. 27 millió EUR jut a bűnözés és a terrorizmus megelőzését segítő új technológiákra, valamint 15 millió EUR az Európába irányuló migrációs áramlások eredetének és hatásainak kutatására. Az új munkaprogram a Horizont 2020-ból már támogatott egészségügy kutatás korábbi sikereire is épít (ilyenek pl. az ebolához kötődő, áttörést jelentő felfedezések): 5 millió EUR-t fektet az olajfapusztító Xylella Fastidiosa baktérium megjelenésére adandó válasz kidolgozásába.

 

A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.