Üdvözöljük a

Indulnak lassan az uniós pályázatok | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Indulnak lassan az uniós pályázatok

Szerző: Hamar László | 2014. október 6.

altAz elmúlt hétvégén jelentették be az első öt uniós pályázati konstrukciót a hozzájuk tartozó keretösszegekkel együtt. 5 milliárd forint helyett 8,5 milliárdos keretre módosították a kkv-k számára rendelkezésre álló technológiai korszerűsítést jelentő pályázatot. Ezzel párhuzamosan 5-ről 1,5 milliárd forintra csökkent a kkv-k külpiacra lépését támogató pályázat keretösszege. A további hét bejelentett pályázati keretösszegből azok esetében, amelyek az NGM-hez tartoznak, nem történt változás.

1.) A fiatalok vállalkozóvá válását támogató pályázat 4 milliárd forintos keretösszeggel jelenik meg. A 90%-os vissza nem térítendő támogatási intenzitás mellett vissza nem térítendő forrásként hirdetik meg ezt a pályázatot a 18-24 év közötti fiatalok számára. A pályázat keretében a források egy részét azok a szervezetek kaphatják, amelyek képzéssel, egyéb szakmai feladatokkal támogatják a fiatalok vállalkozóvá válását.

2.) A feldolgozóipari kkv-k technológiai korszerűsítését támogató pályázat 8,5 milliárdos kerettel jelenik meg.
A beruházás-támogatási pályázat (új ipari kapacitás létrehozása) során 10-100 millió forint közötti összeget lehet igényelni, maximálisan 50%-os támogatási intenzitás mellett és várhatóan 200 pályázatot támogatnak. Támogatás kapható gép és berendezés beszerzéséhez, ill. ha ehhez valamilyen építési tevékenység is társul (pl. gyáron belül anyagmozgatás, informatikai fejlesztés), és akkor, ha gyártásbővítés mellett jönnek létre ezen tevékenységek. Kizárólag infrastruktúra-fejlesztés érdekében a pályázaton nem lehet részt venni. Fontos szabály, hogy csak azok a feldolgozóiparban dolgozó cégek pályázhatnak, amelyek az előző évben legalább 10 főt foglalkoztattak, a teljes árbevételük legalább fele pedig a fejlesztéssel érintett iparágból érkezett.

3.) A kkv-k kereskedelemfejlesztésére és külpiacra lépésére 1,5 milliárdos keretösszeg jut. A cél az, hogy a fenti cégek magas feldolgozottságú, végfogyasztásra szóló termékekkel tudjanak megjelenni külföldi piacokon, vásárokon. A pályázható összeg 3-7 millió Ft közötti, 50-70%-os támogatási intenzitás mellett. Fontos feltétel lesz, hogy a pályázóknak kapcsolatot kell tartaniuk a Magyar Kereskedőház Zrt. adott országbeli képviseletével, ill. idegen nyelvű honlapot kell működtetniük. A kiállítási, regisztrációs díjak, installációk, többször használatos marketing eszközök is támogathatók, de egyszer használatos, papír alapú marketing anyagok nem.

4.) Az Ifjúsági Garanciaprogramra 40 milliárdos keretösszeg jut (36 milliárd a GINOP-ból, 4 milliárd a VEKOP-ból érkezi). 15-24 év közötti fiatalok (akik nem tanulnak és nem is dolgoznak) a foglalkoztatási szolgáltatókon keresztül néhány hónapon belül segítséget kapnak az elhelyezkedésben - itt a kedvezményezett a munkaügyi szervezet lesz, nem pedig az érintett fiatal. Az államtitkár kitért arra is, hogy a 2014-2020 között összesen 220 milliárd forint keretösszegű garanciaprogramot több lépcsőben vezeti be a kormány. Az első szakasz november elsején indul, és 2018-ban fog teljes körűen életbe lépni. Az első szakaszban 2016 júniusáig 340 ezer fiatalnak, a program befejezéséig pedig további 180 ezer fiatalnak kell képzéshez és munkához jutnia a program által.

5.) A munka és magánélet összehangolására, rugalmas foglalkoztatási formák támogatására 4 milliárd forintos keret áll rendelkezésre. A maximális támogatás akár a 100% is lehet, 2-15 millió forint közötti keretösszegre lehet pályázni azoknak a munkáltatóknak, akik rugalmas foglalkoztatással segítik a kisgyermeket nevelő szülők, illetve egyéb csoportok munkaerő-piaci visszatérését.

 

Forrás: kormany.hu, portfolio.hu