Üdvözöljük a

InnoKenn - Első tapasztalatok a Webstar Csoportnál | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

InnoKenn - Első tapasztalatok a Webstar Csoportnál

Szerző: Nagy Eszter és Császár Gergely | 2014. október 31.

Mindig megtisztelő, ha egy szakmai rendezvényen az ügyvezető is megjelenik, nem csak a felelős munkatárs. Márpedig a német szakértők mentorálásával júniusban megtartott InnoWeit műhelybeszélgetésen Bertók Attila ügyvezető is részt vett, és az InnoKenn módszert megismerve a Webstar Csoport innovációs kapacitásának felméréséhez is hozzájárult. Irodájukban azt is megtudtuk, miért.

„Majd két évtizede foglalkozunk szoftverfejlesztéssel. Ez idő alatt rengeteget tanultunk, folyamatosan fejlődtünk, növekedtünk, megújultunk; ami változatlan maradt, az a minőségbe vetett hitünk és a munka iránti szenvedélyünk. Jelenleg főként állami és közigazgatási intézményeket látunk el egyedi szoftverfejlesztési szolgáltatásainkkal, de nem adtuk fel nagy álmunkat: a globális piac meghódítását sem.”

Így hangzik a cég ars poeticája, mely jól csengő referenciáik (Magyar Államkincstár, Országos Tisztifőorvosi Hivatal, Belügyminisztérium, Startlap) mellett honlapjukon olvasható.

 

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara munkatársait Bertók Attila és Urbán Miklós, a cég vezetői fogadták a nívós enteriőrben.

 

- Milyen végzettségű emberek dolgoznak a vállalkozásnál? Milyen kompetenciák szükségesek a munkavégzéshez?


Elsősorban szoftverfejlesztő kollégáink vannak és munkatársaink többsége felsőfokú végzettséggel rendelkezik, Pécsett szereztek diplomát a Pollack-on vagy a TTK-n.

 

- Milyen a vállalkozás piaci helyzete?

(Nevetnek...) A piacnak megfelelő...  Jelenleg jó helyzetben van a cég, a magyar piaci körülményeknek megfelelően.

 

- Van-e, és ha igen, mekkora a fluktuáció?

A Webstar Csoportban igyekszünk haladni a korral, folyamatosan fejlődünk szakmailag és szemléletünkben is. De az IT szektorban, nemcsak a munkában, hanem a munkaerőpiacon is már a földrajzi távolságok eltörpültek, hiszen ugyanolyan tudásra van szükség Budapesten, mint Pécsett. A régiók gazdasági adatai viszont lényegesen különböznek. Vannak jobb lehetőséget kínáló városok, így a munkatársak megtartása egyre nehezebb. Az elmúlt egy évben sajnos öt munkatársunk hagyott itt minket (Budapestre, illetve külföldre mentek). Valójában a várost hagyták el, nem elsősorban a céget. Fiatalok, fontos nekik, hogy legyenek lehetőségeik az élet minden terén, és itt nem csak a karrierre gondolok, hanem a magánéletre, a szórakozási lehetőségekre is. És ez Pécsett egyre szűkül.

 

- Miért végezték el az InnoKenn vizsgálatot? Mire számítottak, mi lesz az eredmény – illetve, mit vártak a módszertől?

Mi szívesen benne vagyunk minden ilyen jellegű önvizsgálatban, mert számít nekünk a munkatársak véleménye – mondja Bertók Attila. – Egy irányított kérdőívvel könnyebb valamely adott területről képet kapni. A „360 fokos értékelést” is ezért végeztük el cégünknél. Idén másodszor nyertük el a „Családbarát munkahely” címet, és mivel mindig fejlődni akarunk, ezt csapatban, illetve jó csapattal lehet csak.

Ettől a „soft indikátorokat vizsgáló” innovációs kapacitás-felméréstől azt vártuk, hogy továbbvisz bennünket a jó irányba.

Stratégiai érdekünk vonzó munkahelynek lenni, ehhez pedig az innovatív jelző is hozzájárul. A módszertől többek között azt is várjuk, hogy segítsen minket ezen törekvésünkben. Az eredményeket illetően nincsenek elvárásaink. Van egy elképzelésünk arról, mit gondolnak a cégről a munkatársaink, de akármi is az eredmény, azt elfogadjuk, mert fontos a munkatársaink véleménye.

 

- Milyen eredményt hozott az első vizsgálat? Volt-e meglepetés, feltárt-e olyan területeket a módszer, ahol beavatkozásra volna szükség? Ha igen, megvannak-e az eszközök?

– A kapott adatok értelmezése, és az eredményekkel való további munka sarkalatos kérdése a „mi mit jelent?”. – mondja Urbán Miklós. – Ez egy pillanatkép, egy látlelet, ami a vállalkozásunk jelenlegi helyzetét mutatja be. Egy példával élve: ha én elmegyek egy vérvizsgálatra és megkapom az eredményeimet, még nem fogom tudni, hogy min kell változtatnom, hogy javuljon a vérképem.

– Így van, hiszen ráadásul ezek egymással összefüggő, egymásra ható területek. – mondja Bertók Attila. – Nem akarunk szétaprózódni, csak a fontos dolgokra akarunk koncentrálni, ezért is fektetünk energiát folyamatosan a szervezetfejlesztésbe.

A legnehezebb az egészben az, hogy nincs kész recept sem az értelmezésre, sem a cselekvésre, hiszen minden cég más és más, így az eredmények is mást tükröznek. A kapott adatok pontos értelmezéséhez ismerni kell a céget, így külső szakértő csak akkor segíthet ebben, ha belülről is ismeri a céget, annak működését.

 

A menedzsment és a munkatársak csoportjainak összehasonlításánál fontos visszaigazolást kaptak a vezetők arról, hogy az egyes kérdésekről nagyon hasonló a véleményük. Ez az összehangolt koordinációra, munkatársi egyeztetésekre vezethető vissza.

 

A vizsgálatot követő tanácsadás fontos része a vizsgálatnak. Jelenleg arra van lehetőség, hogy a kapott eredményeket röviden értelmezzük, és a német – több ezer adatsoros – adatbázissal összevessük. A tanácsadó rendszer kidolgozása a pilótacégek megkeresésével párhuzamosan folyik: részben a projekt keretein belül egy autodidakta ismeretelsajátításra alkalmas rendszert alakítanak ki a projektpartnerek, másrészt pedig a Horizon2020 SME Instrument coach adatbázisát másodlagos célokra felhasználva lehetőség nyílik a megfelelő szakértő kiválasztására.

Az első tapasztalatok alapján történik a hibák javítása, a cégektől kapott javaslatok beépítése is.

 

- Célszerű bizonyos idő (fél-1 év) elteltével újra elvégezni a vizsgálatot. Önök tervezik-e, ha igen, mikorra?

Igen, tervezzük a későbbiekben.

 

- Ajánlja-e más vállalkozásnál való kipróbálásra is az InnoKenn módszert?

Természetesen. Ha nem tenném, akkor úgy tűnhetne, hogy nem hiszek benne.