Üdvözöljük a

Innovatív műanyag | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Innovatív műanyag

Szerző: Sipos-Rozs Eszter | 2013. szeptember 19.
Cimkék: innováció

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Osztálya nyomon követi a hazai és nemzetközi innovációs törekvéseket. Bemutatásra kerülnek különböző innovatív találmányok és alkalmazások, melyek egy teljesen új oldalról közelítenek meg egy-egy kérdéskört.

Spanyol kutatók kifejlesztették az önjavító műanyagot, mely sérülés után magától „megjavul”, regenerálni tudja saját magát. Az anyag gyakorlatilag bármilyen területen alkalmazható, ahol szükség van műanyagra. A stílszerűen Terminatornak nevezett anyag  a kutatók szerint javíthatja a műanyagból készült eszközök és alkatrészek élettartamát.

Érdekes kísérlet tanúi lehetünk, ha megtekintjük a fejlesztők kísérletét, amelyet az Elektrokémiai Technológiák Központjában végeztek el.

A kísérlet során elvágtak egy darab önjavító műanyagot, majd a két darabkát egymás mellé tették, majd megfigyelték, hogy a két műanyagdarab két órán belül 97 százalékban összeolvadt. A UPI beszámolója szerint most először sikerült ténylegesen önjavító műanyagot létrehozni.

Ilyen jellegű fejlesztési kísérletre volt már példa, hiszen az ezredfordulót követően amerikai és angol tudósok kifejlesztettek egy olyan műanyagfajtát, amely sérülés esetén pótolni tudja a saját károsult részeit. A kifejlesztett plasztikba kiegészítőként diciklpentadint tartalmazó kis kapszulákat építettek be, így a diciklomolekulák sérülés esetén egyesülnek egymással, és ez a folyamat vezet a meghibásodott rész eredeti formájának visszanyeréséhez. A kémiai reakció katalizátoraként ruténiumot használtak eddig, de kifejlesztettek egy sokkal olcsóbb reagenst is.

Az öngyógyító műanyagot repülőgépablakok és -ajtók, illetve a szélmalmok légcsavarának javításához fejlesztették, hiszen az ezekhez való hozzáférés nehézkes.

2002-ből találhatunk feljegyzéseket egy erős és átlátszó, valamint enyhe melegítés és hűtés hatására „összegyógyuló” önjavító műanyagról, mely képes kijavítani saját sérüléseit.

Igaz ez sem az első önjavító műanyag, újszerűsége abban rejlik, hogy ez az első, ami összekovácsolja molekuláit alkotó atomjainak kapcsolódását.

Már létezik olyan műanyag, ami olvadás hatására polimer molekuláinak hosszú láncaival fedi be a repedéseket, vagy parányi csövekkel, kapszulákkal van megspékelve, melyek ragasztót vagy katalizátort bocsátanak ki magukból, így a kémiai kötéseket formálják újra. Ez azonban újra és újra sérül. A UCLA kutatói olyan műanyagot fejlesztettek ki, ami szerkezetét tekintve csíkokból rétegeződik, szobahőmérsékleten szilárdul, de 120 C° fokon azonban a rétegeket szét lehet húzni, és hűtés után egyesíteni. A molekulák között számos erős kémiai kötelék van, mely egy sűrűn keresztkapcsolt hálózatot eredményez. Ezáltal nyert műanyagból akár egy egészen vékony lapot is több alkalommal eltörhetünk, az mindig helyreállítja önmagát. A törés menti forradás ugyan látható marad, de ez a visszaállítási metódus még így is meggyőző az eddigi hasonló anyagokkal összevetve.

Az ilyen futurikus technikák hasznosítása fontos előrelépéseket hozhatna hazánkban is.

Megyénk is jó pár műanyagipari vonatkozású vállalkozással rendelkezik, melyek szolgáltatásai és kínálata kiemelkedő.