Üdvözöljük a

IPC3: Európa válasza a szellemi tulajdon sérelmére elkövetett bűnözésre | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

IPC3: Európa válasza a szellemi tulajdon sérelmére elkövetett bűnözésre

Szerző: Császár Gergely | 2016. július 21.

A szellemi tulajdonhoz fűződő jogok (Intellectual Property Rights – IPR) megsértése világszerte ismert, növekvő jelenség. Egy 2013-as adat szerint a hamisított termékek forgalma a világkereskedelem 2,5%-át, 338 milliárd Eurónak megfelelő összeget tesz ki. Ez Ausztria egyévi, vagy Írország és Csehország együttes éves GDP-jének felel meg. A hamisítás hatása különösen nagy az Európai Unióban, a hamisított vagy kalóz termékek az import 5%-ával, 85 milliárd Euróval egyeznek meg.

A szellemi tulajdont érintő jogsértések negatívan befolyásolják az érintett piacok bevételeit, és káros társadalmi és gazdasági hatást váltanak ki, melyek munkahelyek ezreinek megszűnéséhez vezetnek. Szintén súlyos veszélyt jelentenek az egészségre és a fogyasztók biztonságára, mivel a hamisított termékek gyártói nincsenek tekintettel az EU piacán betartandó egészségügyi és biztonsági előírásokra. Az EU tagországokból az Europol-hoz beérkezett friss bejelentések orvosi és fogtechnikai berendezésekről és légzsákokról is szólnak.

 

A szellemi tulajdon sérelmére elkövetett bűnözés elleni harc a bűnüldöző szervek egyik fő prioritása annak érdekében, hogy megvédjék a fogyasztókat a veszélyes és silány minőségű termékektől, és megbirkózzanak az alacsony kockázatú, ám magas bevételt hozó tevékenységet végző bűnszervezetekkel.

 

 

Az IPC3 (Intellectual Property Crime Coordinated Coalition)

 

Az Europol és az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) összefogtak a hamisítás és szerzői jogbitorlás elleni harcban, hogy elindítsák az IPC3 alszervezetet.

Az IPC3 operatív és technikai támogatást fog nyújtani a bűnüldöző szervezetek és más partnerek számára az EU-ban és azon kívül is, a következő területeken:

  • határon átnyúló nyomozások elősegítése és koordinálása
  • az online bűnözési trendek és felbukkanó új módszerek megfigyelése és jelentése
  • jogi eszközök harmonizációjának fokozása, és olyan eljárások működtetése, melyek segítenek a szellemi tulajdonnal kapcsolatos bűnözés elleni globális védekezésben
  • a nyilvánosság bevonása és a bűnüldözés segítése a figyelem felkeltésével, és a szakértelem növelését célzó tréningek tartása.

 

Míg az internet egyfelől alapvető kommunikációs és terjesztési csatornává vált (e-commerce), másfelől általa az illegális kereskedelem is nagyobb méreteket ölthetett (hamis termékek és szerzői jogvédett termékek kalóz példányainak eladása). A hamis gyógyszerek és orvosi eszközök online disztribúciója az elmúlt években megnövekedett. Példaként: a hamis fogászati termékeket 350-750 Euróval olcsóbban árusítják online. Az autósok számára nagy biztonsági kockázatot hordozó hamis autóalkatrészeket - lengéscsillapítókat, felfüggesztéseket, forgó alkatrészeket, fékbetéteket és légzsákokat – árusító online piacok száma szintén megnőtt.

 

Rob Wainwright, az Europol igazgatója szerint: „A szellemitulajdon-bitorlás nem áldozat nélküli bűncselekmény. A bűnszervezetek az EU határain átnyúló hálózatot alkotnak. A bűnözés más súlyos formáival is kapcsolatban állnak, mint az embercsempészet, pénzmosás és kiberbűnözés. Az EUIPO-val, az európai és azon túli bűnüldöző szervezetekkel és a privát szektorral való kiváló együttműködésnek köszönhetően ezek az ügyek kivizsgálhatók és eljárás alá vonhatók. Az újonnan létrehozott IPC3 tökéletes lehetőséget ad a szellemi tulajdon bitorlása elleni szinergikus együttműködés további erősítésére az EU-ban.”

 

Az EUIPO ügyvezető igazgatója, António Campinos szavaival: „Lényegi jelentőségű, hogy elmélyítsük annak megértését, hogy hogyan hat egymásra az online környezet és a szellemi tulajdon bitorlása. Megfigyeltük, hogy a szellemi tulajdonjogokkal szisztematikusan visszaélve terjesztenek kártékony szoftvereket (malware), adathalászatot (phishing) vagy egyszerű csalást hajtanak végre a fogyasztók, cégek illetve internet-felhasználók kárára, ahogy az EUIPO által kiadott jelentésben is olvasható. Ebben fény derül az illegális, a szellemi tulajdonnal visszaélő „Business-to-Business” (vállalkozások közti ügyletek - B2B) és „Business-to-Consumer” (vállalkozások és fogyasztók közti ügyletek - B2C) weboldalak, online piacok és a közösségi médiaoldalak online üzleti modelljeinek változatos formáira. Úgy döntöttünk, hogy egy csapatot alkotunk az Europol-lal, hogy segítsünk a szellemi tulajdon bitorlására épülő üzleti modellek ellen az online környezetben azért, hogy védjük az állampolgárokat, a törvényesen működő vállalkozásokat és a gazdaság egészét.”

 

Az új IPC3 az Europol meglévő struktúrájába épül bele. A 2013-as stratégiai megállapodáshoz illeszkedő együttműködés már folyamatban van, az EUIPO által biztosított évi 500e Euró forrásból.

 

Forrás: https://www.europol.europa.eu/

 

/A cikk fordítás, esetleges pontatlanságok előfordulhatnak. Az eredeti cikk az alábbi linken olvasható, angol nyelven./