Javul a hazai cégek termelékenysége

Szerző: Biró Sarolta | 2018. július 23.

Évek óta növekszik az egy alkalmazottra jutó árbevétel a hazai cégek körében, de a 2017-es év a korábbiakhoz képest is kiemelkedőt hozott.

A 2017-es beszámoló szezon vége fele közeledve már számot lehet vetni a hazai cégek előző évi termelékenységi és pénzügyi adatairól.
 
Alapvetően jól alakultak a mutatók, a gazdaság növekedése meglátszik a beszámolókon is.
 

Az egyik leglátványosabban növekvő mutató az egy alkalmazottra vetített árbevétel, amely több mint 13%-os növekedést mutatott 2016-hoz képest.

 

A létszámarányos árbevétel évek óta folyamatosan javul, de a 2017-es év kiugró értékeket hozott a korábbi évek pozitív trendjéhez képest is.

 

Az egy alkalmazottra vetített árbevétel természetesen átgyűrűzik a teljes cég eredményességébe, de az emelkedés ott már nem olyan látványos.

 

Az inflációs hatások és a bérek alakulása erősen hatott a költség oldalra is, de összességében még így is szépen alakult a cégek árbevétel arányos eredménye.

 

A pozitív mutatók értékeléséhez hozzátartozik, hogy úgy sikerült a termelékenységi mutatókat növelni, hogy a folyamat nem járt az eladósodottság növekedésével, sőt a kötelezettség arány minimális csökkenése volt az általános trend.

 

Természetesen a mutatók nagy szórást mutatnak ágazat és cégméret függvényében, de az összesített kép bizakodásra ad okot.  

 

A javuló mutatók a legnagyobb cégek körében is megfigyelhetők, így abszolút értékben is pozitív tendencia rajzolódik ki.

 

Forrás: www. opten.hu