Üdvözöljük a

Jedlik-terv – Középpontban a szellemi tulajdon védelme | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Jedlik-terv – Középpontban a szellemi tulajdon védelme

Szerző: Erdős-Pohli Krisztina | 2013. szeptember 3.

2013. augusztus 14-én a Kormány elfogadta a Jedlik-terv néven elkészült a 2013 és 2016 közti időszakra szóló szellemi tulajdon védelmére irányuló nemzeti stratégiát, és határozott a végrehajtásával összefüggő feladatokról. A PBKIK a stratégia kiemelt területeit támogatva Szellemitulajdon-védelmi Infopontot (VIVACE) tart fenn, mely alapszolgáltatásait díjmentesen nyújtja az ügyfelek számára.

A szellemi tulajdon azért kiemelten fontos a gazdaságban, mivel ez biztosítja a kutatási-fejlesztési ráfordítások megtérülését. Ezzel hozzájárul a gazdasági növekedéshez, a versenyképesség javításához és a munkahelyteremtéshez is.

Magyarországon először készült átfogó kormányzati stratégia a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatosan. A Jedlik-terv a 2013-tól 2016-ig terjedő időszakra szól, negyven cselekvési irány mentén, több mint száz intézkedést ír elő négy pillér mentén:

1) Iparjogvédelem: egyre több iparágban elengedhetetlen a találmányok, termékek levédése a vállalkozás sikere érdekében.

2) Szerzői jog: új szabályozási modellek megalkotására kényszerít az internet térhódítása

3) Nemzetpolitika és egyes kormányzati szakpolitikák szolgálata a szellemi tulajdon eszköztárával: a szellemi tulajdon védelmét a nemzet- és gazdaságpolitikai kitörési pontokra kell fókuszálni.

4) Intézményrendszer: a szellemi tulajdoni intézményi teljesítőképesség fokozása. Kormányzati szinten ez a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik, de a központi szerepet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala tölti be.

A Jedlik Ányosról elnevezett nemzeti szakpolitikai stratégia itt olvasható: Jedlik-terv

 

A kamara VIVACE pontja a tavalyi évben 81 esetben nyújtott segítséget a vállalkozások számára. Ez a szám az idei év első felében elérte a 72-t, ami a vállalkozások szellemi tulajdon védelemmel kapcsolatos tudatosságát is jelzi. Amennyiben kérdésük van a témával kapcsolatban látogassanak el a csatolt linkre, vagy keressék Gelencsér Lajosnét (Telefon: 06 72 507-185 E-mail: gelencser@pbkik.hu).

Kapcsolódó anyagok: