Keresztszülők az Önindítóban

Szerző: Rozs Eszter | 2014. november 13.

Az Önindító Munkaügyi program a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának, a Baranya Megyei Vállalkozói Központnak, a Dél-Dunántúli Idegenforgalmi NKft.-nek, a Kulturális Innovációs Kompetencia Központ Egyesületnek és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarának a közös projektje, mely immáron másodjára indult útjára 2014-ben.

A programra portfólió és üzleti koncepció beadásával lehetett jelentkezni. A pályázókat egy két körös bírálat után, munka phszihológus is képesítette a részvételre. Így 18 fiatalnak sikerült elnyerni a részvétel jogát.

Ezeket a fiatalokat segítik a keresztszülők, akiknek feladata az, hogy a vállalkozóvá válás rögös útján támogassák a programban résztvevőket.

A hét területükön kiemelkedő eredményeket elért szakembert kérdezte meg a kamara arról, hogy milyen indítatásból vállalták el a keresztszülőséget? Milyen módon járulnak hozzá a fiatal vállalkozók motiválásához?

Ez alkalommal hárman adtak választ kérdéseinkre.

 

Hegyi Zsuzsa a Magyar Turizmus Zrt.Dél-dunántúli RMI igazgatója a következőket nyilatkozta a keresztszülőség vállalásával kapcsolatban:

"Izgalmas feladat, nagyon sokra tartom a kreatív fiatalokat, szeretném őket segíteni"

Megkérdeztük az Igazgató asszonyt, hogy hogy vélekedik, személyesen hogyan tud hozzájárulni a fiatal vállalkozók motiválásához?

"Imádom a munkámat, - ezt szeretném átadni, illetve a kapcsolatrendszeremet, tapasztataimat, tanácsaimat megosztani velük."

Harmadik kérdésünkre, miszerint - Keresztszülőként mit gondol a programról és a program céljairól? - azt válaszolta:

"Janovics Lászlóék (Baranya Megyei Kormányhivata, Munkaügyi Központ igazgatója -szerk.) egyik legszebb, leginnovatívabb programja."

 

Opauszki László a P-kontó Kft. ügyvezetője arra a kérdésre, hogy miért vállalta a keresztszülőséget, a következő választ adta: "A jó úttörő ott segít, ahol tud. Nagyon rég óta részt veszek különböző vállalkozásfejlesztési programokban, ingyenes tanácsadásokban, képzésekben. Több pályakezdők és/vagy önfoglalkoztatóvá váló munkanélküliek számára tartott képzésen tartottam előadást adózási, könyvelési, üzleti tervezési témakörökben. Nagyon nagy hiányosságok vannak a gazdasági tárgyú alapszintű képzésben és a vállalkozói kultúrában, ezért igyekszem  kivenni a magam részét ezen hiányosságok pótlásában. Ezért vállaltam el a kamarai kisvállalkozói bizottsági tagságot is. Alapvetően pedig szívesen nyújtok segítséget, ha valaki igényli."

Kérdésünkre, hogy miként motiválja a 18 fiatalt elmondta, hogy: "A saját példámon keresztül. El tudom mondani, milyen sikereket, szabadságot és anyagi előnyöket jelent a vállalkozói lét a maga árnyoldalaival együtt. Természetesen nem mindenki alkalmas rá a személyiségéből adódóan, őt megpróbálom lebeszélni egy vállalkozás alapításáról."

Nem utolsós sorban feltettük a kérdést, hogy Keresztszülőként mit gondol a programról és a program céljairól?

"Nagy hiányosságokat érzek a vállalkozói tudás és kultúra terén, ezért nagyon jó ötletnek tartom, hogy egy vállalkozás megalapítása előtt több szűrőn és képzésen vesz részt a pályázó. Ez növeli a siker esélyét és ezáltal a program hatékonyságát is. A program az első körben "kifeküdte" a gyerekbetegségeit, így a második kör már letisztultabban valósulhat meg. Különösen pozitív a program által támogatott célterület, mert kreatív, magas hozzáadott értéket teremtő családi, mikrovállalkozói szinten is eredményesen működő vállalkozások jöhetnek létre."

 

"Azért vállaltam a keresztszülőséget, mert ez a felkérés nagy megtiszteltetés, annak az elismerése, hogy a pályám során szerzett tapasztalatok mások számára is hasznosak lehetnek" - mondta Dr. Kállai Sándor a Rokána Kft.cégvezetője.

Hogy miként motiválja a résztvevő fiatal vállalkozókat a következőket nyilatkozta: "A programban résztvevők induláskor nagyon lelkesek, de már az elméleti képzés során is találkoznak olyan problémákkal (pl.: a kötelezően elvégzendő adminisztratív feladatokkal), amire nem számítottak, így a kezdeti lendület hanyatlani kezd.  A mi feladatunk – egyebek mellett – az, hogy a felmerült nehézséget a súlyának megfelelően kezeljük, illetve megoldásokat találjunk a problémára.

Magam is indítottam vállalkozásokat, ötletből terméket készítettem, majd erre vállalkozást alapítottam. A megélt tapasztalataim alapján nagyrészt előre tudható, hogy mikor, milyen lelki állapotban van az induló vállalkozó, miben kell neki segíteni. A legfontosabb az, hogy a kitűzött célt ne veszítsék szem elől. Hatalmas segítség számukra a „nem vagy egyedül” érzés tudatosítása. Ez az egyik legnagyobb motivációs erő."

A harmadik kérdésre válaszként a következőt jelentette ki: "Ennek a programnak csak sikeres kimenetele lehet! Olyan jelentkezőkön segít, akiknek van ötlete, akik akarnak valamit és ezért hajlandóak is tenni, a finanszírozó oldaláról pedig a legjobb befektetés, mert adófizetőket, foglalkoztatókat „hoz létre”. Ezt a programot folyamatossá kellene tenni és minden megyében ( más-más prioritásokkal) el kellene indítani."

 

A cikkünk második felében megkeressük kérdéseinkkel a többi keresztszülőt is:

  • Sigora Irma,a Baranya Megyei Vállalkozói Központ igazgató
  • Ódorné Kovács Ildikó az Odoor Counsulting ügyvezető
  • Takácsné Hojcska Ilona a Hétdomb Bt ügyvezető
  • Herbály István, az RG Net Kft. ügyvezető