Üdvözöljük a

Kiszélesítette a Növekedési Hitelprogramot a jegybank | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kiszélesítette a Növekedési Hitelprogramot a jegybank

Szerző: Erdős-Pohli Krisztina | 2014. január 6.

Az év elejétől még többen hozzájuthatnak a Magyar Nemzeti Bank növekedési hiteléhez, mivel módosultak a hitelprogram (NHP) feltételei. Ez évtől az őstermelők, a családi gazdálkodók és az ingatlanok bérbeadásával foglalkozó cégek is hozzájuthatnak a Növekedési Hitelprogramhoz. A maximálisan felvehető hitelösszeg 10 milliárd forintra nő, és a finanszírozásba beszállhatnak a lízingcégek is.

A Magyar Nemzeti Bank a monetáris politikai eszköztár elemeként 2013. június 1-jén indította el Növekedési Hitelprogramját (NHP), a kis- és középvállalkozások hitelezésében megfigyelt zavarok enyhítése, a pénzügyi stabilitás megerősítése, valamint az ország külső sérülékenységének csökkentése érdekében.

A program I. pillérének keretében a KKV-k hitelezésének élénkítése és a pénzügyi stabilitás megerősítése érdekében a jegybank kedvezményes kamatozású refinanszírozási hitelt nyújt a hitelintézeteknek, amit a hitelintézetek egy általuk vállalt, felülről korlátozott kamatmarzs mellett továbbhiteleznek a KKV-knak. A Növekedési Hitelprogram keretében nyújtott kedvezményes jegybanki finanszírozás a hitellel már rendelkező vállalatok finanszírozási költségeit csökkenti, illetve lehetővé teszi olyan projektek megvalósítását, melyek elindítását a magas finanszírozási költség eddig akadályozta. A mérséklődő adósságszolgálati terhek miatt lassul a banki hitelállomány minőségének romlása, így a program a hitelintézetek mérlegpozícióján keresztül a hitelezési képességet is javíthatja.

A program II. pillére a KKV-k hitelein belül a deviza alapú hitelek arányának csökkenését kívánja elérni. A devizahitellel rendelkező kis-és középvállalkozások számottevő részének nincs természetes vagy mesterséges fedezete, így jelentős árfolyamkockázatnak vannak kitéve. A devizahitelek forintra váltása javítja az érintett vállalkozások hitelképességét, és kiszámítható gazdálkodást tesz lehetővé számukra.

Az MNB az NHP I. és II. pillérének keretében 0 százalékos kamatozású, legfeljebb 10 éves futamidejű refinanszírozási hitelt nyújt a programban részt vevő hitelintézetek számára.

 

Az 2014 januárjától az egyik fontos változás, hogy az őstermelők és családi gazdálkodók is hitelezhetővé váltak az NHP-ban. Korábban a bankok nem voltak biztosak abban, hogy a jogszabályok alapján ezek a termelők megfelelnek-e a kkv-ság kritériumainak, a jegybank állásfoglalása viszont egyértelművé teszi: a kedvezményes hitel nekik is folyósítható. Hogy mindez alapján ténylegesen kapnak-e majd hitelt ezek a gazdák, az viszont kérdéses, hiszen az MNB az egyedi hitelkérelmek elbírálásába nem szól majd bele. A másik fontos módosítás, hogy emelkedik az egy-egy ügyfél által maximálisan felvehető hitelösszeg. A korábbi 3 milliárd forintos limit, amit a program első és második szakaszában összesen felvehettek a cégek, 10 milliárd forintra emelkedik. Az MNB indoklása szerint erre azért volt szükség, hogy az olyan kkv-k, amelyek az első szakaszban nagyobb összeget vettek fel hitelkiváltásra, most a második szakaszban ne szoruljanak ki a hitelezhető cégek közül, ha beruházási kölcsönt szeretnének.

Az NHP keretében beruházási hitelből épített vagy vásárolt eszközök főszabályként nem adhatók bérbe, csak a vállalkozások saját üzleti céljait szolgálhatják. Felmentést a korlátozás alól csak azok a cégek kaphattak, amelyek üzletszerűen eszköz-bérbeadással foglalkoztak. Januártól már azok a cégek is kaphatnak növekedési hitelt, amelyek üzleti ingatlant építenek bérbeadási céllal, emellett bérbe adhatóvá váltak cégcsoporton belül a beruházási hitelből vásárolt eszközök. Szintén újdonság, hogy a hitelprogramba az idén a bankok mellett a pénzügyi vállalkozások és a lízingcégek is beszállhatnak. A kkv-k a programban ezután nemcsak hitelt, hanem lízinget is választhatnak finanszírozási formaként. Ez a korábbinál több cég számára teszi lehetővé a programba való bekapcsolódást, mivel a lízing esetében alacsonyabb a kockázat, hiszen a lízingtárgy fedezetül szolgál a finanszírozó számára. Az is segítheti a cégeket, hogy az idén már nem csak a bankhiteleket, hanem a lízinget is ki lehet váltani olcsóbb finanszírozásra az NHP-ban. Az NHP második fázisára az MNB kétezer milliárd forintos keretet ajánlott fel. A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások kamatmentesen juthatnak hozzá a forráshoz, amelyet maximum 2,5 százalékos kamat mellett adhatnak tovább a kkv-knak.

 

Forrás:

Világgazdaság Online

MNB