Üdvözöljük a

Kkv-támogatás a kulturális és a kreatív ágazatokban | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kkv-támogatás a kulturális és a kreatív ágazatokban

Szerző: Hamar László | 2016. július 1.

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Alap (EBA) ma egy olyan garanciarendszer indítását kezdeményezte, melynek célja, hogy a kulturális és a kreatív ágazatokban tevékenykedő kkv-k támogatást kapjanak a pénzügyi intézményektől. Az e célra rendelkezésre álló keretösszeg 121 millió EUR. E rendszer keretében a várakozások szerint a következő hat évben több mint 600 millió EUR értékben lehet majd bankhitelekhez jutni.

A mai kezdeményezés révén az EBA a kiválasztott pénzügyi közvetítők számára díjmentesen tud majd garanciákat és viszontgaranciákat nyújtani, akik így több hitelt tudnak biztosítani a kulturális és kreatív területeken tevékenykedő vállalkozóknak. A 121 millió EUR értékű garanciából részesülő kereskedelmi/kiskereskedelmi bankok, fejlesztési bankok és egyéb pénzügyi közvetítők több mint tízezer kkv-nak tudnak majd támogatást nyújtani a legkülönfélébb területeken, ideértve az audiovizuális ágazatokat (pl. film, televízió, animáció, videojátékok és multimédia), a fesztiválokat, a zenét, az irodalmat, az építészetet, a levéltárakat, a könyvtárakat és a múzeumokat, az iparművészetet, a kulturális örökséget, a formatervezést, az előadó művészeteket, a kiadói tevékenységet, a rádiózást és a képzőművészetet.

 

A kulturális és a kreatív ágazatok számára létrehozott fő uniós program, a Kreatív Európa keretében bevezetett pénzügyi eszközt az EBA fogja irányítani az Európai Bizottság megbízásában. A tervek szerint az európai kkv-k már ez év végétől részesülhetnek a támogatásban.

 

A digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos, Günther H. Oettinger a következőképpen nyilatkozott a ma útjára indított kezdeményezéssel kapcsolatban: „A kreatív elméknek és vállalatoknak mozgástérre van szükségük ahhoz, hogy kísérletezve és rizikókat vállalva társadalmunk és gazdaságunk javát szolgálva kibontakozhassanak. Abban akarunk a segítségükre lenni, hogy bankhitelhez jussanak, mivel erre egyébként nemigen lenne lehetőségük.”

 

Az EBA vezérigazgató-helyettese, Roger Havenith szerint: „Az Európai Bizottság prioritásai között előkelő helyet foglal el az a célkitűzés, hogy segítséget kapjanak a vállalkozások abban, hogy növekedjenek és piaci alapú finanszírozási megoldásokat vehessenek igénybe. Az ezekben az ágazatokban tevékenykedő kkv-k támogatásához két alapvető dologra van szükség. Ezek a finanszírozást nyújtók hitelkockázatának védelme és kapacitásépítésük elősegítése. A kulturális és kreatív ágazatok garanciaeszközét ma azzal a céllal írjuk alá, hogy Európa-szerte elősegítsük a kkv-k elindítását és fejlődését a filmszakmától kezdve a fesztiválokon és a zenei ágazaton át egészen a muzeális intézményekig.

 

Az írás elolvasható itt.