Üdvözöljük a

Közbeszerzési reform - 2016-tól. KKV-k támogatása | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Közbeszerzési reform - 2016-tól. KKV-k támogatása

Szerző: Császár Gergely | 2013. október 4.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a Közbeszerzési Kabinet működtetésével, koordinációval, tájékoztató rendezvények szervezésével, referens tanfolyam szervezésével fontos helyi szereplőnek számít a közbeszerzések terén is. A középtávon várható közbeszerzési reformról a tájékoztatás jegyében az alábbiakban adunk hírt.

Az Európai Bizottság 2011 decemberében közzétette jogszabályjavaslatát az uniós közbeszerzés modernizálására vonatkozóan. A jogszabály-tervezet több KKV-kra vonatkozó előírást is tartalmaz, amelyek jelentősen megnövelhetik a KKV-k részvételének arányát az uniós közbeszerzésekben. A javasolt jogszabály egyszerűsíti az igazolási dokumentumokra (cégkivonatok, hatósági engedélyek) vonatkozó előírásokat, és a teljes dokumentációs csomagot csak a nyertes pályázóknak kellene összeállítania az ajánlatkérő számára. A nagy értékű szerződéseket továbbá kötelező lenne részekre bontani, hogy a KKV-knak is legyen esélyük a pályázásra. A jogszabály előírja azt is, hogy 2016-tól át kell állni az elektronikus kommunikációra.

 

Az Európai Parlament jelentéstevője Marc Tarabella (belga, S&D), a jelentés-tervezetéhez kapcsolódó módosító javaslatok benyújtásának határideje 2012. június 8. volt.  A tárgyalások folyamatban vannak, az új jogszabályt várhatóan 2014-ig kellene átültetni a nemzeti jogrendbe.

A Magyar Állandó Képviselet témafelelős szakdiplomatája: Dr. Nagy Gabriella.

Az Eurochambres hamarosan közzéteszi a kamarai vélemények alapján frissített állásfoglalását.