Üdvözöljük a

Kulcsprojekt a Creative Cities, pécsi részvétellel | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kulcsprojekt a Creative Cities, pécsi részvétellel

Szerző: Hamar László | 2014. március 3.
Cimkék: EU,kreatív ipar

altKamaránk a kreatív ipar elkötelezett támogatója. Friss hír: Az EU Régiók Bizottsága javaslata alapján a „Kreatív Városok” kiemelt projektként szerepel a bizottsági előterjesztésben– több hasonló kezdeményezés mellett. A projekt egyik pécsi tagja partnerünk, a Kreatív Ipari Klaszter.

 

 

 

 

Előzmények

A kreatív negyedek fejlesztésének alapjául szolgál az a nemzetközi tanulmány, amelyben a kreatív iparágakat a városfejlesztés szempontjából vizsgálták. A projekt partnervárosai (Pécs mellett Lipcse, Genova, Gdansk és Ljubljana) kiválasztották a későbbi kreatív negyed helyét és megtették az első lépéseket a kreatív ipar fejlesztése érdekében.

 2010-2013 között a „Creative Cities” projekt 2 millió EUR támogatást kapott az Európai Regionális Fejlesztési Alaptól, a Central Europe (CE) Programon keresztül annak érdekében, hogy a helyi fejlesztési stratégiák cseréjét lehetővé tegyék a fenti városok vezetése és a helyi kreatív iparágak képviselői által elkészített tanulmányok, rendezvényi tapasztalatok és ajánlások, pl. transznacionális klaszterpolitikai eszközök által.

A továbblépés alapja az önkormányzati szintű várostervezés egyeztetése az alulról jövő, vállalkozói kezdeményezésekkel. A tapasztalatokat a kreatív negyedek létrehozásáról szóló nemzetközi tanulmányban összegezték, amely a többi európai város számára is „kézikönyvként” szolgálhat. Az öt város kreatív negyedét bemutató összegző tanulmány letölthető itt.

 

A jelen

Európa kulturális és kreatív ágazatai jelentősen hozzájárulnak a fenntartható fellendüléshez a gazdaságban és a munkahely-teremtésben. Az EU GDP 3,3-4,5 százalékát, az uniós munkaerő 3-4 százalékát elérő aránnyal a kreatív és kulturális intézmények és a vállalkozások fontos és – az átlag feletti növekedési ütemmel - rendkívül dinamikus részét képezik az uniós gazdaságnak, pozitív hatással más ágazatokra és a polgárok jólétére általában.  A kreatív ágazat ugyanakkor számos kihívással néz szembe, mint például a felaprózott kulturális piac és térség, melynek oka a nyelvi sokszínűség, a "digitális átállás " a művészet előállítására és terjesztésére.  Nehéz finanszírozni a kreatív vállalkozásokat, melyek 60 százaléka kevesebb, mint tíz alkalmazottal dolgozik. Hiányoznak továbbá az összehasonlítási adatok.

A kulturális és kreatív ágazat fontos a régióknak és a városoknak, és ez fordítva is igaz. Általában a nemzetek felett álló hatóságok felelősek a kulturális tevékenységekkel kapcsolatos közpénzek 65 százalékának elköltéséért, és a vállalkozások számára rendelkezésre álló források több mint 30 százalékért. Az európai régiók és a városok felelnek a kulturális örökségért - ideértve a szellemi örökséget, szolgáltatásokat a polgárok és kreatív vállalkozások számára-, kulturális eseményekért, azok fejlesztéséért és fenntartásáért az EU-ban. Ennek során igénybe veszik az uniós támogatásokat, mint pl. a strukturális alapokat és más programokat (például az Európa Kulturális Fővárosa, az Európai Örökség cím és az új Kreatív Európa program).

 

A jövő

A 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó új uniós finanszírozási lehetőségek ismeretében a Régiók Bizottsága konferenciát szervezett 2014. január 29-én, melyen összehozta a politikai döntéshozókat, szakértőket, kreatív elméket és trendelemzőket, művészeket, valamint az európai szövetség és a nemzetközi szervezetek képviselőit annak érdekében, hogy megtárgyalják a kulturális és kreatív ágazatok sikertörténeteit és ezek hatásait a helyi fejlesztésekre. A rendezvény elősegítette „a kreatív hálózatosodást" a kiválasztott projektek képviselőivel, akik különböző kulturális és kreatív intézményektől, szervezetektől érkeztek, továbbá tájékoztató előadásokat tartottak a " Kreatív Európa " programról.
A konferencia összegzését a Régiók Bizottsága plenáris ülésén tárgyalták meg január 30-án, ennek végeredménye lesz a hozzájárulás az Európa 2020 stratégia és A Régiók Bizottsága - Régiók és Városok 6. európai csúcstalálkozójának félidős értékeléséhez, melyre 2014. március 7-8. között, Athénban kerül sor.

 

A „Culture and Creativity - Europe’s regions and cities making a difference” konferencia (2014. január 29-30, Brüsszel) angol nyelvű háttéranyaga – a legfontosabb kreatív ipari projektek rövid ismertetésével – letölthető itt.