Külföldi befektető Baranyában? Első rész.

Szerző: Rabb Szabolcs | 2016. április 5.

Évek óta tudjuk és lassan minden közszereplővel egyet értünk abban, hogy több száz főt foglalkozató ipari cég több okból sem tud Baranya megyében megtelepedni. Ezek az okok a következőek:

  • a helyben már évtizedek óta működő feldolgozóipari vállalkozások is drámai munkaerőhiánnyal küzdenek, lassan a munkaerő (geográfiailag értelmezhető) importjára szorulnak
  • a munkaerő piaci igényeknek megfelelő képzési rendszer fejlesztése akadozik, a gépipari – elektronika és környezetipar területén, ahogy az IT területen sem egyszerű sem a közép, sem a felsőfokú képzés minőségi fejlesztése, a gyakorlati képzés megvalósítása
  • hiányzik a beszállítói képesség megfelelő kapacitása
  • a megye legfontosabb intézményei még mindig sokszor koordinálatlanul, egymással párhuzamosan fejtik ki tevékenységüket

Mit tehetünk?

Ne kergessünk illúziókat. Sok többszereplős egyeztetésen és szakmai vitán túl elmondhatjuk, hogy a helyi cégek azt kérdezik: no de mit nyújt a megye a baranyai cégeknek? Helyben a helyi cégek feszítő kihívásaira kell válaszokat találnunk és a helyi gazdaság exportját kell menedzselnünk. Ez a munka legalább olyan szép és komplex, mint egy nagy külföldi befektető vonzása.

 

Képzett munkaerőre, kézben tartott és menedzselt export rendszerre, innovációt támogató makrokörnyezetre, minőségi képzésre van szükség. Meg persze vállalkozásbarát politikára helyben is, ösztönző adórendszerre és a vállalkozások igényeit és elvárásait is figyelembe vevő megyei igazgatási és politikai attitűdre.

 

Mit teszünk?

Klasztereket fejlesztünk és segítünk, amelyek ágazati összefogáson keresztül érvényesítik céljaikat és együttműködve valósítanak meg valós gazdasági fejlesztéseket.

További információ itt!

 

Duális képzési rendszerben koordináljuk a gyakorlati képzőhelyek munkáját, segítjük a PTE Műszaki Kar duális képzési tevékenységét.

További információ itt!

 

Helyi pályázatíró, közbeszerzési tanácsadói és innovációs szakértői rendszert működtetünk, amelyek a helyi cégeknek helyben, vidéki áron, de európai színvonalon szolgáltatnak.

További információ itt!

 

Nemzetközi vásárokon és kiállításokon képviseljük a megyét, szeptember hónapban Pécsre  hozzuk az érdeklődő, együttműködésre nyitott külföldi cégeket.

További információ itt!

 

Egy szerény, de jó példa!

 

„Úgy tűnik számomra, hogy minél keményebben dolgozom, annál nagyobb szerencsém van.”

Thomas Jefferson

 

Csipet szerencse, sok munka, komoly szakmai előkészítés, pozitív személyiségek. Ez lehet az egyik összetevője egy „ízletes” befektetői tevékenységnek.

 

A kamarának a példaként bemutatásra kerülő sikeres tevékenységben mindenből kijutott, vagy így szerveztük?

 

Mini tanmese: külföldi ország, Pécstől nyugatra. Hegyek, tavak, zöld fű, gazdagság és jólét. A fővárostól nem messze egy kis faluban, egy feldolgozóipari cég egyik vezetője derékfájással küzd, gyógytornászhoz megy. Beszélgetnek. A gyógytornász magyar. A fájós hátú ügyféle beszélgetést kezdeményez és elpanaszolja, hogy kevés a munkaerő - (külföldön is, igen!)  - és nem bírnak a megrendeléseiknek eleget tenni. A magyar leánynak eszébe jut hazája és a kistérség munkaerő kapacitása és jól szervezett klaszterei. Felhívja egy ismerősét, aki véletlenül vagy sem, de a kamarában dolgozik. Így indul egy sikertörténet, amelynek során pécsi vállalkozás külföldi megrendeléshez jut, fejleszti a kapacitásait és emberi erőforrásait, és az első megrendelések átvétele után már újabb megrendelések és egyre bővülő szakmai kapcsolat körvonalazódik.

 

Persze a sikeres együttműködést precíz és szervezett kamarai munka előzte meg. Feltérképeztük az adott ágazat helyben működő cégeit. Megkerestük őket és egy - a külföldi befektetővel közösen kialakított - szempontrendszer alapján összeállított képesség és tudástérkép segítségével szűrtünk. A megkeresésre körülbelül a cégek ¼-e válaszolt. A többieknek nem állt érdekében? Nem tudnak új feladatot vállalni? Nem érdekelte őket az „ügy”? Nem jutott el a vezetőhöz/döntéshozóhoz a kamarai levél? Nem tudjuk. A talpon maradt cégekből a külföldi befektető választott 3-at, amelyekkel személyes egyeztetést szerveztünk le, előzetesen kiküldött „kívánságlista” alapján. Leírtuk, hogy mire kíváncsiak, mit kell megmutatni, mire készüljenek. Tolmácsot szerveztünk. Személyes céglátogatások alapján két cég próbadarabot készített, majd megszületett a végső döntés. Egy cégnek nagy siker, kis siker Pécsnek és a megyének. 50-100 ilyen kis sikerrel már elindulna a megye felfelé, vagy megállna a zuhanás.

 

Várjuk az újabb kis szerencsét, de addig is keményen dolgozunk!

 

A következő részben bemutatjuk a döntés módszertanát és leírjuk, mit kell a helyi cégeknek hasonló esetben (külföldi céglátogatás) előkészíteni és megszervezni.