Üdvözöljük a

Kutatna? Fejlesztene? A megoldás: www.nyitottlabor.hu | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kutatna? Fejlesztene? A megoldás: www.nyitottlabor.hu

Szerző: Erdős-Pohli Krisztina | 2014. március 14.

A K+F folyamatok kiemelt szerepet töltenek be azon vállalkozásoknál, akik figyelmet szentelnek a versenyképességük fenntartására, növelésére.

Magyarországon évről évre nő a K+F tevékenységre fordított kiadások nagysága. Amennyiben a számokat nézzük: „2012-ben Magyarországon K+F-re közel 364 milliárd forintot költöttek, 8,1%-kal többet, mint az előző évben, a K+F-ráfordítások aránya a GDP-hez képest az elmúlt évek adataihoz mérten erőteljesen, 1,21%-ról 1,29%-ra javult. A 3090 kutatóhelyen a kutatás-fejlesztéssel foglalkozók száma meghaladta az 56 ezret.” (Forrás: KSH. 2013).

 

Az innováció jelentőségét a kereskedelmi és iparkamarák is igyekeznek a vállalkozókkal megértetni, hangsúlyozva, hogy nem egy egyszerű folyamatról van szó. A lehetőségek sokszor ott vannak a szemünk előtt, csak nem vesszük észre őket. Egy ilyen segítség lehet a fejlesztésekbe fogó vállalkozók számára a Nyitott Labor, mely egy olyan, folyamatosan bővülő weboldal, mely a kutatóközpontokban, valamint K+F-fel foglalkozó vállalkozásoknál felmerülő szabad kutatói és eszközkapacitásokat ajánlja ki.

A regisztráló intézmények és vállalkozások profilokat tölthetnek fel, melyek között a K+F szolgáltatások iránt érdeklődő „vevők” kereshetnek. A kapcsolatfelvétel biztonságát a kamarák garantálják, amelyek megkeresés esetén közvetítői szerepük révén biztosítják a profil tulajdonosát a megkeresés komolyságáról.

Az oldalon minden olyan kutatóintézet és vállalkozás regisztrálhat, amely szeretné, hogy kihasználatlan kapacitásai más számára hasznosulhassanak, ezáltal bevételt generálva saját magának.

Bővebb információ a területi kamaráknál, valamint a www.nyitottlabor.hu oldalon.