Üdvözöljük a

Küzdelem a munkanélküliség ellen - A fiatalok vállalkozói kedvének erősítése | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Küzdelem a munkanélküliség ellen - A fiatalok vállalkozói kedvének erősítése

Szerző: Rozs Eszter | 2017. május 29.

Jelenleg az európai fiatalok mintegy 17 százaléka munkanélküli. A Enterprise + uniós projekt ezt kívánja orvosolni.

 

A Ruhr-Universität Bochum kutatói, a Duisburg-Essen Egyetem a üzleti didaktikai szakembereivel együttműlödve dolgoznak a fiatalok vállalkózói kedvének erősítéséért.

A projektpartnerek: Görögországban, Spanyolországban, Litvániában, Magyarországon és Bulgáriában két olyan eszközt teszteltek és alakítottak át a helyi igényeknek megfelelően, amelyek  mérik és erősítik a vállalkozói potenciált.

Ezenkívül  olyan mentorképzési programot hoztak létre a helyi szakemberek részére, mely  segítségével a mentorok támogatni tudják a fiatalokat  projektjeik megvalósítása során.

Ennek  célja a fiatalok munkanélküliségének csökkentése és a új perspektívák felajánlása a hazai munkaerőpiacon.

Az Európai Bizottság 2014 szeptembere óta támogatja a "Enterprise plus: Innovatív potenciálok és tapasztalatok találkozása" projektet (http://www.enterpriseplusproject.eu)., mely 2017 augusztusában kifut. A kutatási projekt vezetője a bochumi  kutató Dr. Martin Kröll, kinek csapata együttműködik Dr. Thomas Retzmann professzor munkacsoportjával a Duisburg-Essen Egyetemen.

 

Üzleti ötletek kidolgozása


Több mint 100, 16-25 év közötti fiatal vett részt a projektben. E célból a kutatók együttműködtek az öt résztvevő ország iskoláival és munkaügyi központjaival. Az első lépésben a fiatalok vállalkozási potenciálját egy korábbi projektben kifejlesztett eszköz segítségével rögzítették. Ezt követően egy a korábban már azonosított vállalkozói tehetségek támogatására szerevezett workshop keretei között, tapasztalt vezetõk segítségével üzleti tervet dolgoztak ki. A workshopok az iskolai lemorzsolódók German Founder’s Prize,  német alapítói díján alapultak (https://www.dgp-schueler.de/top/).

 

Képzési mentorok és tehetségkutatók


A projekt fenntartható szervezéséhez 50 résztvevőt, 50 mentorot és 50 tehetségkutatót képeztek ki a résztvevő országban, akik részt vettek a projekten és végrehajtják az intézkedéseket. A tehetségkutatók közé tartoznak a munkaközvetítők,  tanárok és munkaügyi szakemberek. A mentori szerepet pedig nyugalmazott és az aktív cégvezetők látják el. Utóbbi esetben az Enterprise+ csapat kihasználhatta a német Alt hilft Jung projektpartner kompetenciáit; mivel több mint 80 nyugalmazott  vezető tartozik ebbe a hálózatba (https://www.althilftjung-nrw.de/).

A "Enterprise plus" projekt tudományos nyomon követése azt mutatta, hogy a mentorok és nyomonkövetett fiatal vállakozók közötti együttműködés sikeresebb, ha a mentorok konstruktív visszajelzést nyújtanak és felkeltik a fiatalok érdeklődését. Ezek az eredmények hozzájárultak a mentorok képzési koncepciójának fejlesztéséhez.

Ezenkívül a projektpartnerek négy önképző modult fejlesztettek, amelyek segítségével a tehetségkutatók és mentorok önállóan felkészülhetnek a feladataikra. A modulok közvetítik a potenciális elemzés módszertanát. Ezenkívül olyan témákkal is foglalkoznak, mint a start-up projektek kezelése, a hálózatépítés és az üzleti menedzsment.

 

Bizonyított megvalósíthatóság minden ország számára


A potenciál elemzés és az alapító workshop öt-öt nap alatt került megvalósításra, néhány hét leforgása alatt. Mindkét verzió integrálható az iskolai rendszerbe. A szakemberek kidolgozták a megvalósítás legideálisabb formáját minden ország számára, melyben a minőségbiztosítás és az informatikai megoldások jövőbeni alkalmazása központi szerepet játszik.

 

Szakértői konferencia júniusban


2017. június 1-én és 2-án a Ruhr-Universität Bochumban megrendezésre kerül a "Vállalkozói nevelés Európában" témájú konferencia, melyen a szakértői konzultáció témája lesz, hogy a projekt során kidolgozott potenciál elemzés és alapító workshop koncepciói megvalósíthatók-e egész Európában. A média képviselőit a szervezők szívesen látják. Regisztráció: enterprise-konferenz@rub.de címen (illetve a http://www.puq.ruhr-uni-bochum.de/ weboldalon).

 

Kapcsolat:


Dr. Martin Kröll
Munkatudományi Intézet
Ruhr-Egyetem Bochum
Németország
Telefon: +49 234 32 23293
E-mail: martin.kroell@rub.de

Képek


A projekt célja, hogy ösztönözze a fiatalokat arra, hogy karrierjüket a saját kezükbe vegyék, például saját vállalkozásuk indításával. © Fotolia, contrastwerkstatt