Üdvözöljük a

Látogatás Bátapaátiban, összevont testületi ülés Hosszúhetényben | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Látogatás Bátapaátiban, összevont testületi ülés Hosszúhetényben

Szerző: Hamar László | 2015. október 16.

BátaapátiLassan hagyományosnak mondható, hogy négy kamarai testület (ipari tagozat, közszolgáltató tagozat, innovációs bizottság, kisvállalkozási bizottság) közös látogatáson majd összevont testületi ülésen vesz részt a megye gazdasági életének jobb megismerése érdekében. Az októberi látogatás egyik helyszíne a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló bátaapáti látogatóközpontja volt.

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. telephelyén először a futurisztikus megjelenésű látogatóközpontban kaptak tájékoztatást a létesítmény működéséről, az alkalmazott technológiáról, a biztonságos hulladékkezelés nemzetközi normáiról.

 

A hatalmas monitorokkal, érintőképernyős ismertetőkkel gazdagon felszerelt központ megismerése után gumicsizma, sisak és oxigénkészülék került minden látogatóra, majd egy rövid bejárás keretében lehetett megtekinteni a lejtaknás szállítási útvonalat, a hegy gyomrába telepített másik bemutatótermet, melynek másik oldalán üvegablakból nyílt rálátás a kis és közepes aktivitású hulladékok beszállítására szolgáló folyosóra, az online adatszolgáltatást biztosító radioaktivitás jelzőberendezésekre.

 

A Kht. kommunikációs szakemberének szóbeli tájékoztatása mellett jól jött az egyik földtudományban járatos testületi tag szakvéleménye, aki korábban részt vett a létesítmény előkészítésében.

 

A program második részének helyszíne a hosszúhetényi Hosszú Kávézó volt, ahol Csörnyei László polgármester köszöntője után Kresz Erika és Áman Mihály és dr. Kállai Sándor testületi vezetők irányításával tekintették át az elmúlt időszak eseményeit, összevetve az éves terv programjaival.

 

A huszonöt résztvevő egyhangúlag a Pécsi Tudományegyetemmel évek óta folytatott technológiai transzfer folyamatok hatékonyságának javítását szorgalmazta, mivel a fejlesztések akkor eredményesek, ha a helyi gazdaság és a helyi tudásközpont együttműködik.

 

Rabb Szabolcs innovációs osztályvezető a bizottságok és tagozatok éves beszámolója mellett bemutatta a Tudáspark és a duális képzésfejlesztési projekteket, melyeket a kamara innovációs osztálya menedzsel.

 

Különösen nagy érdeklődéssel hallgatták a jelenlevők a duális képzés tapasztalatairól szóló beszámolót, több vállalkozás jelenlevő vezetője is megerősítette, hogy egyre nehezebb jó szakembert találni a régióban – a megoldások egyike lehet a jövőben az ilyen képzések erősítése, a kezdeti szervezési és tájékoztatási hibák kiküszöbölését követően.

 

A hivatalos program a kitüntetési javaslatok összegzésével zárult, az írásos előterjesztést a testületek később juttatják el a kamarai elnökség részére.