Üdvözöljük a

Magyarország első hivatalos CUDA oktatási központja Pécsett | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Magyarország első hivatalos CUDA oktatási központja Pécsett

Szerző: PTE PMMK | 2014. június 10.

Frédéric Magoulès (a Pécsi Tudományegyetem tiszteletbeli professzora) és Iványi Péter elnyerték a CUDA Oktatási Központ címet az NVIDIA-tól (USA). Ez a CUDA Oktatási Központ az első, amelyet az NVIDIA Magyarországon alapít. Az NVIDIA cég világvezető a grafikus megjelenítések területén, illetve a grafikai processzor (GPU) feltalálója.

2011-ban a Pécsi Tudományegyetemen létrejött a szuperszámítógépes központ és ettől az évtől kezdve különböző, a nagy teljesítményű számításokkal foglalkozó projektek indultak el. Ez a CUDA Oktató Központ, mely 2014-ben jött létre és lehetővé teszi hallgatók és oktatók képzését ezen a modern informatikai területen, folytatja ezt a dinamikus fejlődést.

 

A CUDA Oktató Központ a Mérnök Informatikus MSc képzéshez kapcsolódik és lehetővé teszi MSc-s hallgatók számára, hogy közvetlen gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek CUDA alapú rendszerek programozásában. A CUDA Oktató Központ szintén kapcsolódik a ,,High Performance Computations for Engineering’’ c. nyári iskolához ahol így európai egyetemek hallgatói és oktatói számára is elérhetőek a CUDA alapú rendszerek. A CUDA Oktató Központ alkalmanként CUDA képzéseket tart a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatóinak, dolgozóinak és kutatóinak is.

 

Az NVIDIA cég eszközöket és könyveket is adományozott a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karnak. Az eszközök között találhatók GeForce GTX 780-as grafikus videokártyák és NVIDIA Tesla K40 GPU kártya, mely 1.43 Tflops csúcsteljesítményre képes dupla precízió esetén 2880 CUDA core használatával.