Üdvözöljük a

Magyarország erősödik a Szellemi Tulajdon Indexen | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Magyarország erősödik a Szellemi Tulajdon Indexen

Szerző: Rozs Eszter | 2017. február 14.

Magyarország a 13. helyen szerepel a világ 45 vezető országát tartalmazó 5. Nemzetközi Szellemi Tulajdon Index rangsorában, megelőzve ezzel többek között Lengyelországot, Izraelt és Kanadát is, derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium február 9-ei közleményéből.

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarájának Globális Szellemi Tulajdon Központja által közzétett „Az innováció hajtóelemei” című jelentésben az index javítására aktívan és sikeresen törekvő országként emelték ki hazánkat.

A 2012 óta évente megjelenő jelentés jelenleg 45, a világ GDP-jének mintegy 90%-át megtermelő ország értékelését tartalmazza. A dokumentumba - amelyben Magyarország idén először szerepel - stratégiai és piaci szempontból jelentős országok kerülnek be. Hazánk előkelő helyezésének jelentőségét emeli, hogy az elemzés módszertana új elemekkel bővült, a minőségi elemekre az eddigieknél nagyobb hangsúlyt fektetnek. Szintén kiemelendő, hogy a világszerte követett indexet a szakmai közvélemény a szellemi tulajdon és az ipari innovációs, üzleti hasznosítás szempontjából az egyik legalapvetőbb rendszernek tekinti. A hazai innovációs környezet javulását jól mutatja, hogy a marketing szempontból igen fontos nemzeti védjegybejelentések száma 2016-ban 17%-kal növekedett, míg a hazai nemzeti formatervezési mintaoltalmak száma közel 30%-os bővülést mutatott. A nemzeti szabadalmi bejelentések átlagos ügyintézési ideje az elmúlt évben közel 20%-kal csökkent. Hasonló mértékben felgyorsult a jogvitás ügyek intézése is.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala tavaly év végén a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alá került, ezzel a tárca várakozásai szerint tovább folytatódhat a magyar szellemi tőke mérhető javulása. Ezen belül is intenzíven fejlődő terület lehet az Irinyi Tervben is megjelölt, az ipar digitális átalakítását célzó Ipar 4.0 kezdeményezés, az itt működő változások ugyanis fokozottabban alakítják a szellemi tulajdonvédelmi környezetet és ennek innovációpolitikai hatásait.

 

További információ itt.