Üdvözöljük a

Megjelent a 2017. évi Globális Innovációs Index | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Megjelent a 2017. évi Globális Innovációs Index

Szerző: Rozs Eszter | 2017. június 22.

'A Szellemi Tulajdon Világszervezete, a WIPO, a Cornell University és az INSEAD közös gondozásában 2017. június 15-én jelent meg a The Global Innovation Index 2017: Innovation Feeding the World című kiadvány, amely a világ 127 országának innovációs kapacitásait és teljesítményét méri fel 81 mutatószám (indikátor) felhasználásával, 2015. illetve a 2016. évekre vonatkozó adatok alapján." - olvasható a kamara szakmai partnerének - a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának oldalán.

 

 

 

A 2007 óta évente közzétett, nemzetközi összehasonlító elemzés indikátorai hét területet ölelnek fel, amelyek a következők: az intézményrendszer, a humántőke és kutatás, az infrastruktúra, a piacok fejlettsége, az üzleti élet fejlettsége, a tudományos és technológiai teljesítmények, a kreatív teljesítmények.

Az összetett index szerint a világ leginnovatívabb gazdasága - már hetedik esztendeje - Svájc. Őt követi Svédország, Hollandia, az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság. Magyarország a 39. helyet foglalja el az összesített innovációs rangsorban. A kiadvány az ún. a hatékony innovátorok (Efficient innovators) között jelölte meg az országot, az innovációs szektor ráfordításainak és eredményeinek arányát mutató innovációs hatékonyság (Innovation Efficiency Ratio) alapján.

Hazánknak a következő mutatók tekintetében viszonylag kedvező helyezést sikerült elérni, bekerülve ezzel a legjobb 20 ország közé: az ISO 14001 környezetirányítási tanúsítványok GDP-hez viszonyított száma (14. hely), az ISO 9001 minőségbiztosítási tanúsítványok GDP-hez viszonyított száma (16. hely), az ún. high-tech importnak a kereskedelemhez viszonyított aránya (16. hely), az ún. high-tech exportnak a kereskedelemhez viszonyított aránya (14. hely), az üzleti szférában dolgozó kutatók aránya a népességben (12. hely), a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogdíjbevételek aránya (13. hely), a kreatívipari javak exportjának a kereskedelemhez viszonyított aránya (8. hely).

 

A kiadvány teljes terjedelemben letölthető pdf-ben a WIPO honlapjáról itt.

 

Forrás: SZTNH