Megtorpant a biotechnológia cégek számának növekedése

Szerző: Erdős-Pohli Krisztina | 2013. december 10.

Elkészült a Magyar Biotechnológiai Szövetség éves jelentése, melynek bemutatására a HVCA egyik rendezvényén került sor.

Fehér Arnold, a Convincive Consulting Bt. vezetője ismertette a felmérés eredményeit, mely már a legfrissebb 2012-es adatokat is tartalmazta:

 

Ebből az látszik, hogy megtorpant a magyar biotech cégek számának korábbi dinamikus növekedése, 2008 után beállt a 80-90 körüli szám. Ezek 43 százaléka piros biotechnológia területén működik, azaz orvosi terápiás eljárásokkal foglalkozik, illetve az ezen alapuló diagnosztikai módszereket fejleszt. Ez a terület szinte teljes egészében exportra termel, de az egész iparág éves 100 millió eurós bevételének 70 százalékát adja a külpiaci bevétel. A cégek Budapesten koncentrálódnak, de Szegeden is jelentős központ épült ki, emellett Debrecenben és Pécsen (például a kamarai tag Biotechnológiai Innovációs Bázis Klaszter, Hisztopatológia Kft., Soft Flow Kft.) működnek magyar biotech cégek.

 

A felmérés elkészítésében nehézséget jelent, hogy nem lehet a statisztikai hivatal adataira támaszkodni, ezért egyedileg kell felmérni, hogy az árbevétel mekkora részét adja a biotechnológia. Az eddig főként a kis- és középvállalatokkal jellemzett biotechnológia területén a nagy magyar gyógyszergyárak is fejlesztésekbe kezdtek, ami lendületet adhat a piacnak. Az utóbbi években nagy nehézséget okozott, hogy a korábbi innovációs alapból finanszírozott kutatások kifizetéseit 2010-ben leállították, és azóta sem indult újra a finanszírozás. A biotechnológia viszont elképzelhetetlen támogatások nélkül, a sok évig tartó kutatásokat a kockázati tőke nem tudja finanszírozni, ezért maradnak a külföldi, jellemzően európai uniós források. A közepes és nagyobb vállalatok viszont már magukra találtak, 2012-ben már 14 százalékos volt a növekedés. Új biotech spin-off vagy start-up cég azonban csak néhány jelent meg az elmúlt években, ami főként a pályázati források elapadására vezethető vissza. Jól teljesítenek viszont a biotech cégek a kockázati tőkéseknél, már tucatnyi cégbe fektettek be a Jeremie alapok. Az első sikeres exit, a Cryo Innovation eladása is a szektorhoz kapcsolódik.

 

A felmérés hamarosan elérhető lesz a szövetség honlapján: http://www.hungarianbiotech.org/

www.bibnet.hu

www.histopat.hu

www.softflow.hu