Üdvözöljük a

Mi az a crowdsourcing? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Mi az a crowdsourcing?

Szerző: Hamar László | 2013. december 10.

Van egy jó ötleted, de nincs pénzed megvaltalósítani? Próbálj rá tőkét szerezni a crowdsourcing által. Fordítható tömegfinanszírozásnak, csoportos pénzelésnek, de egy a lényeg: akkor kapsz rá pénzt másoktól (sokaktól), ha az ötlet egyedi, ha gyors megtérülést ígér, és ha beveszel másokat is a "buliba", azaz a nyereséges üzletbe.

A kifejezés lényege, hogy az "outsourcing" (ti. kiszervezett) erőforrásokhoz hasonlóan van mód költséghatékonyabban működtetni technológiákat, folyamatokat, pénzelni projekteket, ha azon egy  arra összeálló (on-demand) csapat dolgozik. A pénzügyi támogatást speciális és legálisan szabályozott felületen/platformon keresztül lehet eljuttatni a projektek gazdáihoz, lehetővé téve, hogy egy-egy projekt minél nagyobb tömeget érjen el, és legális módon jussanak az egyes magánszemélyek által felajánlott támogatáshoz. A tömeget ugyanis ők képezik.

 

Az EU is felismerte a crowdsourcing fontosságát és hatékonyságát (a start-up vállalkozások egyik igen fontos finanszírozási lehetősége különben ez), így a közelmúltban nyilvános konzultációt hirdetett a témában, melyben 2013. december 31-ig vehetnek részt az érdekelt felek.

 

Az angol nyelvű dokumentáció - a javaslatokat is angolul várják - elérhető az EU portál crowdsourcing oldalán.