Üdvözöljük a

Mi az, ami közös minden vállalkozásban? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Mi az, ami közös minden vállalkozásban?

Szerző: Rozs Eszter | 2017. január 18.

Minden cégnek van neve, amely elvileg alkalmas arra, hogy megkülönböztesse más vállalkozásoktól. Ezzel a névvel azonosítja a vásárló, felhasználó és ez az a név, amihez visszatér az ügyfél!

Mi van akkor, ha valaki más is úgy dönt, hogy ez a bizonyos név jól hangzik és holnaptól őt is így fogják hívni? Fokozottan kellemetlen a dolog, ha azonos piaci területen is mozog! Persze, mondhatjuk, hogy rosszhiszeműen jár el és vissza akar élni a jó hírünkkel, de hogy bizonyítjuk be ezt egyértelműen? És az okozott kárt ki téríti vissza?

Van eszközünk  az ilyen magatartás ellen? A válasz az, hogy igen, van! Erre jó a szellemitulajdon-védelem, mely kapcsán szívesen nyújt ingyenesen tanácsot a kamara!

Mi történik akkor, ha a jó hírű vállalkozásom nevével könnyen összetéveszthető nevű másik cég jelenik meg az én vállalkozásommal azonos piaci területen? Amennyiben okosan levédtem a cégem nevét, akkor azonnal felléphetek ellene és jogalappal felszólíthatom a megtéveszthető magatartás azonnali abbahagyására! Az esetlegesen okozott kár megtérítésére, és így tovább!

Mi történik, ha van egy nagyszerű, a fogyasztók által kedvelt XY nevű szolgáltatásom, amely a városomban rendkívül jól működik. Gondolkozom a terjeszkedésben és körülnézek az országban, hogy hol nyissak még egy üzletet és látom, hogy valaki ugyanazt a szolgáltatást nyújtja, ugyanazon a néven. Bosszankodhatok, fenyegetőzhetek, pereskedhetek is, évekig, de nem egyértelmű az ügy kimenetele.

Mivel előzhetem meg ezt a dolgot? Úgy, ha szerzek egy védjegyoltalmat a cégnevemre, logómra!

Várjuk az Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának Szellemitulajdon-védelmi Információs Pontjában a kamarában!

Kérjen időpontot a rozs@pbkik.hu email címen!