Üdvözöljük a

Mi lett a régi Önindítósokkal? - Herbály-Hosszú Franciska | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Mi lett a régi Önindítósokkal? - Herbály-Hosszú Franciska

Szerző: Rozs Eszter | 2015. április 21.

A Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja – a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával, a Kulturális Innovációs Kompetencia Központ Egyesülettel, a Dél-Dunántúli Idegenforgalmi NKft-vel és a Baranya Megyei Vállalkozói Központtal együttműködve indította útjára 2013-ban az Önindító munkaerő-piaci programot, amely a kreatív iparhoz, és a turizmushoz kapcsolódó jó ötletekkel rendelkező álláskeresők új vállalkozásának elindítását segítette. A projekt sikerét bizonyítja, hogy 2014-ben ismét meghirdették a programot.

Herbály-Hosszú Franciskával beszélgettünk arról, hogy az ő életére milyen hatással volt a program és hogyan indította a vállalkozását.

Franciska célja egy kávézó megnyitása volt, a helyi értékek szellemiségében.

A Hosszú Kávé, a falusi élet színesítése, a fiatal családosok összehozása mellett, lehetőséget ad a hagyományőrzésre és a kultúra, művészet megjelenésének  porondja is.

Honnan jött a kávézó ötlete?
 
A Hosszú Kávé terve az alatt az idő alatt fogalmazódott meg bennem, amíg öt évet itthon töltöttem a gyermekeimmel (5 és 7 évesek). Nagyon szeretünk Hosszúhetényben élni, minden adott ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, kivéve egy dolgot. Ha sütizni, fagyizni vagy csak barátokkal beülni szerettünk volna valahová, akkor kénytelenek voltunk a rengeteg babakelléket magunkkal hurcolva Pécsre utazni. Ezen kívül szintén a városba kellett mennünk, ha délután friss pékárura volt szükségünk. A falu központjában kint volt az eladó tábla évekig az ingatlanon, amiről úgy gondoltuk, hogy éppen megfelelő helye lenne benne a családbarát kávézónak.

Az arculat/hangulat kialakítására honnan merítettél ihletet?
 
Az arculat kialakítása idő közben formálódott. Azt a kezdetektől fogva tudtam, hogy nem hagyományos cukrászda jelleget szeretnék, viszont figyelembe kellett venni az anyagi lehetőségeket és azt, hogy ez nem egy nagyvárosi kávézó lesz. Olaszországi utazásunk során láttam hasonló pékség-cukrászda kombinációkat, amik nagyon megtetszettek. Kezdetben Jakab Judit lakberendezővel mutogattunk egymásnak fotókat, hogy kinek mi tetszik, milyen színek jöhetnek szóba, milyen stílusú bútorok, majd ahogy elkezdődtek a renoválási és építészeti tanácsokat és segítséget igénylő munkálatok, akkor kapcsolódott be Páti Zoltán építészmérnök a tervezésbe, aki mind a mai napig részt vesz a kávézó "életében". Jelenleg a terasz felújítása zajlik, ami remélhetőleg néhány héten belül el is készül.

 
Miben látod a Kávézó legnagyobb szerepét, erősségét?
 
Célom volt, hogy a kávézó a településünkön közösségi, közösségépítő szerepet is betöltsön. Úgy látom, hogy az itt élők örülnek ennek és egyre gyakrabban betérnek hozzánk nem csak családosan, hanem baráti körükkel együtt is. Többen üzleti megbeszéléseiket bonyolítják nálunk. Legnagyobb meglepetésünkre nem csak a hetényiek, hanem a környező településeken élők is sokan látogatnak el hozzánk. Számukra is szeretnék olyan programokat szervezni, amelyek által megismerhetik a hagyományos mesterségeket, kézzel készült hosszúhetényi termékeket.

Honnan jött az igény arra, hogy közösségi teret alakíts ki? (pld: Zenebölcsi)
 
Még a tervezés időszakában sokat beszélgettem az itt élőkkel. Értesültem olyan programokról, amelyekről nem is hallottam korábban. Megismertem hetényi művészeket, zenészeket, kézműveseket, akiknek szeretnék megjelenési lehetőséget biztosítani. Ezzel két legyet lehet ütni egy csapásra, nekik is segíthetek a népszerűsítés által, illetve a kultúrára éhes embereknek nyújthatok itt helyben tartalmas időtöltést, amellett, hogy a kávézónak is hoz forgalmat. Hosszúhetényben rengeteg a fiatal, kisgyermekes család. A délelőttöket kisbabájukkal otthon lévő anyukák számára hirdetjük meg kéthetente a Zenebölcsit és hamarosan lesz ismét Dúdolda is.


Mennyiben járult hozzá az Önindító a kávézód beindításához?
 
Az Önindító nem csak annyiról szólt, hogy benyújthattam a képzés leteltével a pályázatomat az elnyerhető támogatási összegre, hanem hasznos információkat hallhattam az oktatóktól illetve a sikeres vállalkozó mentoroktól. Közöttük találtam meg a könyvelőmet, de akad közöttük olyan vállalkozó, akivel még most is kapcsolatban vagyok és átbeszéljük a sikereket, kudarcokat.
A médiákban való megjelenési lehetőségek is segítették az indulásomat.
 

Melyek a rövid távú szakmai terveid?
Legrövidebb távú tervem a fagyi árusítása, remélhetőleg két héten belül meg is valósul.
Ezen kívül szeretnék minél több programot, főleg szabadtérieket szervezni. Szolidabb zenés esteket, kézműves foglalkozásokat a teraszra.
Május végén lesz a kávézó hamarosan elkészülő rendezvénytermében egy kiállítás, amelyre készülök és sikerességében nagyon bízom. Selyemfestők alkotásai lesznek megtekinthetők és megvásárolhatók. Az ezek eladásából származó bevételt a Pécsi Autista Szülőcsoport kiadásaira fogják fordítani. Kádárné Szántó Nikolett a Szülőcsoport vezetője keresett meg a jótékonysági célú kiállítás ötletével, amelynek nagyon örültem, hiszen szívügyemnek tekintem a gyerekekkel kapcsolatos dolgokat, különösen, ha betegekről van szó.  

Tervezel terjeszkedést?
 
Van még egy a kávézótól különálló épület, amelyet jelenleg nem használunk, itt gondolkodom helyi termék üzlet kialakításában, de ez távolabbi terv.

Sikerült a veled együtt induló önindítós vállalkozókkal valamilyen együttműködést kialakítani?
 
A velem együtt indulók közül Fabinyi Nórával találkozunk időnként, őt kértem fel profi fotók készítésére is. Tervezem a többiekkel is az együttműködést, mert néhányuk tevékenysége kimondottan illeszkedik a fent felsorolt kézműves programterveim közé. Az új Önindítósok közül tartott már bemutatót nálam Szandra Hudson, aki természetes alapanyagokból kozmetikumokat készít és az íróasztalomon sorakozik még néhány új Önindítós névjegykártyája invitálási célból.

Miben látod a kamara szerepét a vállalkozások segítése kapcsán?
 
A Kamara számomra több esetben is nagy segítség volt. Az Önindító programra Rabb Szabolcs hívta fel a figyelmemet annak idején, de említhetem a tanulófoglalkoztatással kapcsolatos azonnali tájékoztatást vagy az aktuális pályázatokról való értesítéseket, de tudtak szakembert ajánlani munkavédelmi kérdésben is. Összességében elmondhatom, hogy bármilyen a vállalkozásomat érintő kérdés felmerül, a Kamarán keresztül egészen biztosan eljutok a megfelelő emberhez, aki segítségemre lehet. Ezen kívül van még egy kör (amely egyébként szintén több szálon kötődik a Kamarához) a FÜGE, a Fiatal Üzletemberek Gazdasági Egyesülete, amelynek tagjaitől rengeteg hasznos tanácsot, javaslatot kaptam és kapok is folyamatosan.