Üdvözöljük a

Mi lett a régi Önindítósokkal? - Steiner Lídia | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Mi lett a régi Önindítósokkal? - Steiner Lídia

Szerző: Rozs Eszter | 2015. május 7.

A Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja – a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával, a Kulturális Innovációs Kompetencia Központ Egyesülettel, a Dél-Dunántúli Idegenforgalmi NKft-vel és a Baranya Megyei Vállalkozói Központtal együttműködve indította útjára 2013-ban az Önindító munkaerő-piaci programot, amely a kreatív iparhoz, és a turizmushoz kapcsolódó jó ötletekkel rendelkező álláskeresők új vállalkozásának elindítását segítette. A projekt sikerét bizonyítja, hogy 2014-ben ismét meghirdették a programot.

Az önindító első körét erősítő Steiner Lídia hagyományos eljárással, akvarell technikával készít illusztrációkat elsősorban gyerekeknek szóló nyomtatott kiadványokhoz, mesekönyvekhez, valamint digitális eszközökre, hazai és külföldi megrendelésekre egyaránt.
A szintén önindítós L. Molnár Edit által írt mesekönyv, Lídia illusztrációival ezüst érmes lett a Moonbeam Children's Book Awardon és a koprodukció elnyerte Az év mesekönyve 2013 díjat a Magyar Könyvek Viadalán. A könyv második része aranyérmet hozott az Independent Publishers Book Awards-on legjobb illusztrált e-könyv kategóriában.
Steiner Lídia a múlt héten a Szabad úszni? szabadúszói életstílust bemutató workshopon tartott előadást a Szabad Kikötőben, tagja a Mediátor Egyesületnek és büszke anyukája egy bájos kislánynak.

 

 

 

Mennyire inspirál az illusztrációid megálmodásában a kislányod?

Teljes mértékben! Szerencsésnek érzem magam, hogy azt a rengeteg örömteli pillanatot, kíváncsi rácsodálkozást a világra, nyitottságot, életszeretetet, ami egy gyerekből természetes módon árad a munkám során is számtalanszor visszaidézhetem.

A napokban tartottál előadást a Szabadkikötőben, mesélnél erről?

A Szabadkikötő egy új közösségi tér a Király utca 64-ben, egy olyan hely, ahol tudás, tapasztalat, érzés és gondolat szabadon cserélhet gazdát egy kávé, koncert, előadás vagy gyerekzsivaj mellett, előtt vagy után. Az Entrepreneurship Club of Pécstől kaptam a megtisztelő felkérést, hogy vegyek részt előadóként a szabadúszói életformát bemutató rendezvényükön. Ez egy egyetemi hallgatók által alapított interdiszciplináris vállalkozói klub, ahol olyan közösséget építenek, amelyben tehetséges fiatalok sikeres vállalkozóvá válhatnak és kreatívan gondolkozó, motiváló közegben tanulhatnak és dolgozhatnak együtt. Céljuk, hogy tagjaik a közösen megszerzett tudást felhasználva minél több sikeres vállalkozást hozhassanak létre. Szerveznek workshopokat, előadásokat és egyéb programokat is. 


Milyen felállásban és céllal működik a kamara pártoló tagja a Mediátor Egyesület?

Az Egyesület 1996 óta működik, egy nagyon nyitott, befogadó közösség, ahol a különböző projektekben a tagok önkéntesen, lehetőségük, lelkesedésük szerint vesznek részt. Ez egy szinergikus csapatmunka, ahol egymás erősségeit támogatva, a közösség tudására és tapasztalataira építve tudunk jó dolgokat létrehozni. Fő célunk a kultúraközvetítés, illetve azoknak az elsősorban pécsi és Pécs környéki értékeknek a bemutatása, amik kevés megnyilvánulási lehetőséget kapnak. Az Egyesület számos rendezvényt, workshopot szervezett, tavaly az I. Nyitott Udvarok Napja volt nagyon kedves programunk. Idén pedig a május 16-ai 1. Pécsi Gasztronauta Fesztivál megszervezésére kaptunk felkérést a várostól, mely idén első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal indul útnak 7 belvárosi helyszínen, a Mediátor Egyesület és a Pécs Holding Zrt. közös szervezésében. A gasztronómiához minden év más művészeti ág, idén a zene kapcsolódik. Május 16-án egész nap ingyenes programokkal, kóstolókkal, koncertekkel és foglalkozásokkal várjuk az érdeklődőket. A fesztivál interaktivitását az adja, hogy az udvarokban fellelhető, egymástól különböző hangulatok, ritmusok, ízek és dallamok megismerésével természetes közeget teremt egy igazi élmény átéléséhez. Minden udvarban más és más témát találunk. A Kísérleti Udvar (Szabadkikötő) a gasztronómia új irányaival foglalkozik, különböző workshopok, előadások és beszélgetések keretében. Gyerekeknek szóló és kreatív foglalkozások lesznek a Kölyök Udvarban (Király utca 27.). A nyers és vegán ételeknek az Élő Udvar (Baranya Megyei Levéltár udvara), a komolyzenének és a gourmet fogásoknak az Elegáns Udvar (Nick Udvar) ad otthont, a Poharas Udvarban (Hild Udvar) pedig pezsgő- és borkóstolót, pezsgő alapú ételeket, sajtokat és borlekvárokat találunk. A Kézműves SörUdvar (Rózsakert) is csatlakozik a fesztiválhoz, természetesen ezen a helyszínen a söröké a főszerep. A pokrócon üldögélés, gasztro-piac és helyben sütött pékáruk helyszíne a Piknik Udvar(Civil Udvar). Részletek itt és itt.

 

Mennyiben járult hozzá az Önindító a vállalkozásod beindításához?

Sok olyan tapasztalattal, tudással és nagyon értékes emberi és szakmai kapcsolatokkal gazdagított, amikről azt gondolom, hogy fontos mérföldkövei a vállalkozásom alakulásának.

Sikerült a veled együtt induló önindítós vállalkozókkal valamilyen együttműködést kialakítani?

Igen, többekkel együtt dolgozom különböző projekteken. Mayer Zsófival mindketten a K64 közösségi irodában dolgozunk, így nagyjából napi szinten reflektálunk egymás munkájára, támogatjuk egymást, ha elakadásunk van, illetve mindketten részt veszünk a Mediátor Egyesület működésében. L. Molnár Edittel folyamatosan ötletelünk közös mesekönyvprojekteken.  Gajcsi Blankával szintén együttműködünk a Mediátor Egyesületben, illetve segítjük egymást szakmai projektekben. Ezek a kapcsolatok messze túlmutatnak a szakmaiságon, nagyon fontos számomra, hogy egyszemélyes kisvállalkozóként is támogató szakmai és emberi közösségek tagja lehetek.

Miben látod a kamara szerepét a vállalkozások segítése kapcsán?

Azt gondolom, hogy a kapcsolatépítésben, ismeretterjesztésben nagy segítséget nyújthat a vállalkozások számára. Örülök, hogy számos projektünket, rendezvényünket kíséritek figyelemmel, és nyújtotok szakmai támogatást.

Hol találkozhatunk a munkáiddal legközelebb?

Idén nagyon elfoglaltak a projektmunkák, így kevés időm maradt az egyéb megjelenésekre, de amikor van lehetőségem, igyekszem részt venni a Kortárs Ellátó Egyesület által szervezett Aszpik alkotói és termelői piacán, aminek a minden hónapban a Csinos Presszó ad otthont. Ezt is egy nagyon jó kezdeményezésnek tartom, nagyszerű hangulatú, támogató alkotói közösség, ami számos induló vállalkozásnak biztosít megjelenési lehetőséget.

Mik a (szakmai) terveid ebben az évben?

Idén megjelent egy mesekönyvem itthon, Kürti Kovács Sándor: A keleti szélrózsa meséi címmel. Kijött egy az USA-ban nyomtatott és elektronikus formában, melyet David és Melissa LaTour írtak, ez egy nagyon kedves történet I Spy a Bug címmel. Illetve most fejeztem be az illusztrációkat Allie Summers: Gorilla Gardeners c. munkájához. Ez is a tengerentúlon jelenik meg. Nagy kihívás volt, mivel teljesen más stílusban való alkotásra kaptam felkérést, mint ami az eddigi mesekönyveimre jellemző volt. Szeretnék további gyerekeknek szóló kiadványokon dolgozni. Fontos tartom az önkéntes, a közösségi, egyesületi teendőimet. Ahogy a projektmunkák engedik, szeretném a saját termékcsoportomat is fejleszteni. Az utóbbi időben többen megkeresték az Oláh Enikő által koordinált közösségi irodánkat azzal az igénnyel, hogy segítsük a kreatív területen való elindulásukat. Enikőnek hatalmas termékfejlesztői, kreatív területről származó tudása, tapasztalata van, és folyamatosan tele van ötletekkel és lelkesedéssel, én pedig a korábbi multis, tanácsadói és coaching tapasztalat teljesen másfajta gondolkodását tudom belerakni a működésbe, így gondolkodunk ezen az irányon is.

 

Köszönjük Steiner Lídiának a riportot, kívánunk neki sok sikert a jövőben is!

 

A kamara figyelemmel kíséri és támogatja az Önindító pályázatban támogatást nyert vállalkozásokat, a pályázat hosszú távú eredményeit és a vállalkozók életét, így rövidesen egy újabb sikeres vállalkozóról olvashat a kamara honlapján.

 

Fotó: Fabinyi Nóra