Üdvözöljük a

Mintaszerű működésre törekszik a Kisvállalkozási Bizottság | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Mintaszerű működésre törekszik a Kisvállalkozási Bizottság

Szerző: Császár Gergely | 2014. február 11.

Következetesség, üzleti közösség, eredményorientáltság - talán ezekkel a szavakkal lehetne a legjobban leírni a Kresz Erika által vezetett PBKIK Kisvállalkozási Bizottság munkáját. A február 6-i idei első ülésen a munkaterv megalkotása a 2012-ben kitűzött stratégiai irányok mentén, a tervek és az eddigi eredmények összevetésével kezdődött.

A kisvállalkozások munkáját támogató eszközök közül az alábbiak megvalósítását tűzte ki célul:

 

-          „Miért érdemes kamarai tagnak lenni?” vagy „Tudta-e, hogy…” kiadvány regisztrált vállalkozások részére
Szakmai és privát beszélgetéseik során nem egyszer azzal szembesülnek a testületek és a munkaszervezet tagjai, hogy a vállalkozások nem ismerik a kamara tevékenységét, azt, hogy miben is tud az üzleti közösség segíteni - saját magán.
Ebből a célból a Bizottság rövid ismertetők létrehozását szorgalmazza. Kezdetnek elkészült a Regionális Innovációs Centrum (a pécsi kamara innovációs osztálya) tevékenységeiről, kamarai feladatokról szóló 1 oldalas, QR kóddal ellátott ismertető, kiajánlás. A törvényben rögzített kötelezettségek kereteit meghaladóan folyamatosan jelennek meg anyagok a hírlevélben, melyek nem csak a kamarai tagok, de minden regisztrált vállalkozásnak hasznosak.

 

-          Igényfelmérés
Ahhoz, hogy a kamara jól működjön és hasznára legyen a vállalkozói közösségnek, ismernie kell az igényeket. Ezért a munkaszervezet minden rendezvényén kérdőíves felméréssel szondázza a hallgatóság véleményét, erre alapozva javítja hatékonyságát.
Emellett rendszeresen zajlik a hatósági felmérés, mely a vállalkozói környezet szabályozását végzi. A 2014. februári kérdőív kitöltésére kérjük az olvasót: https://docs.google.com/forms/d/1f2wVR2kbiynZnNb_5yHPCSRg-ZuqBQ5Q30dTcZQd9Y4/viewform

 

-          „Hova forduljak?” kiadvány
Örökzöld kérdés a jó és új ötlettel rendelkező cégek, de akár magánszemélyek számára is: hová forduljak, ki segít megvalósítani az ötletemet?
A kamara 2013-ban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara megbízásából, az Országos Innovációs projekt keretében elkészítette az „ötlettől a termékig”, start-up és spin off témájú útmutatót is, mely hamarosan a publikálás érettségi szakaszába jut.

Ezenfelül az Innovációs Bizottság és az Ipari Tagozat összevont ülésén a testületek munkavédelmi klub alapításról döntöttek, mely lehetőséget biztosít majd e fokozott figyelmet élvező területen dolgozók számára az információ- és tapasztalatcserére.

 

-          Szakhatóságok listája
2014 első negyedévében kezdődik a vállalkozások munkáját felügyelő és szabályozó szakhatóságok listájának összeállítása, ezzel párhuzamosan az együttműködések kialakítása.
Az első egyeztetésre Pécsváradon kerül sor, magas rangú vezetők bevonásával.

 

-          Kiadvány induló vállalkozások számára
A pályakezdő illetve regisztrált munkanélküliek képzését segítő Önindító program oktatási anyaga rendelkezésre áll, illetve a kamara által a Simonyi Program számára elkészített dokumentáció szintén a vállalkozások érdekeit tudja szolgálni. A saját vázlat is elkészült, a kamarai képzési rendszer kialakítása zajlik.

 

-          Belső piac – tagi ajánlás
Az üzleti közösség fejlesztése a kamara legértékesebb feladata. A jól működő közösség, az egymást támogató tagok versenyképesebbek, erősebben tudják képviselni saját érdekeiket. A Kamara Tagja védjegy egy olyan eszköz, mellyel az egymás számára ismeretlen tagvállalkozások számára első pillantásra nyilvánvalóvá válik, hogy ugyanazon közösséghez tartoznak, nagyobb bizalommal fordulhatnak egymáshoz, illetve a kamara munkaszervezetéhez referenciáért.
http://archiv.pbkik.hu/hu/pecs-baranyai-kereskedelmi-es-iparkamara/a-kamara-tagja-vedjegy-424

 

-          Benchmarking
A vállalkozások számára ritkán nyílik alkalom arra, hogy valódi, életből vett, nem tankönyv szagú példákból tanuljanak. A benchmarking remek lehetőség arra, hogy a prosperáló vállalkozások működését megismerhessék mások, a jó gyakorlatokat átvegyék.
A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter remek referencia a módszer működésére, a klaszter tagjai az egyik legjobb és leghasznosabb szolgáltatásnak tartják – ahogy a klaszterben és Kisvállalkozási bizottságban is aktív Csirke Balázs is beszámolt erről.
A Bizottság a jövőben más keretek között meg kívánja nyitni ezt a lehetőséget a vállalkozások számára.

A fenti feladatokhoz a munkaszervezetet képviselő és az infrastruktúrát biztosító innovációs osztály mellett olyan bizottsági tagok munkája társul, mint a szervezett keretek között díjmentes pénzügyi tanácsadást nyújtó Opauszki László és Takácsné Hojcska Ilona, vagy az újragondolt egykori Plátó programot a sikeres „Önindító” keretein belül megvalósító „keresztszülő” Lengvárszky Szabolcs, Ódorné Kovács Ildikó, Takácsné Hojcska Ilona, Tóth István és Urbán Zsolt. A munkát külső szakértői kör is segíti, az eredményekről a Dél-Dunántúli Gazdaság kamarai magazin számol be havonta.