Üdvözöljük a

Mit tegyek, ha van egy innovatív üzleti ötletem? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Mit tegyek, ha van egy innovatív üzleti ötletem?

Szerző: Erdős-Pohli Krisztina | 2014. augusztus 29.

A kamara innovációs osztályán megkaphatja a választ!

 

 

 

Egy jó üzleti ötlet érték, azonban csak akkor, ha eljut a megvalósításig. A legtöbb esetben azonban az első lépések a legnehezebbek. Az ötletgazda, potenciális vállalkozó nem tudja, hogyan tovább? Vagy sokszor úgy kezdik el a megvalósítást, hogy nem mérik fel, hogy az elsőre profitot ígérő üzlet, a valóságban milyen buktatókkal találkozhat: vannak-e versenytársak, van-e piaci igény rá, nem ütközik-e jogszabályba a megvalósítás stb.?

 

A kamara innovációs osztályának feladata, hogy megfogja a potenciális vállalkozó kezét és segítsen neki az üzleti ötlet megvalósításában, vagy adott esetben felhívja a vállalkozás figyelmét arra, milyen akadályokba ütközhet.

 

Milyen szolgáltatások segítségével érjük ezt el?

 

Piacfelmérés/Innováció menedzsment: Szakértők bevonásával segítünk eldönteni, érdemes-e belevágni az ötlet megvalósításába. Amennyiben az ötlet műszaki megvalósításában, termékfejlesztésben van szükség tanácsra, összehozzuk az ötlet gazdáját a szakterületen jártas vállalkozókkal, tanácsadókkal, sőt a kamara saját formatervezési tanácsadót foglalkoztat.

 

Partnerkeresés: A kamara mind belföldi, mind külföldi partnerek közvetítésével támogatja a vállalkozót, előbbi esetben az országosan egységes kamarai innovációs rendszer segítségével, utóbbinál az Enterprise Europe Network hálózat segítségével. Ezeken kívül a kamara klaszterekkel kapcsolatos tapasztalatai újabb szintre emelhetik a cégek közötti együttműködéseket.

 

Szellemi tulajdon védelmi tanácsadás: Amennyiben az ötlet újdonságnak számít, nagy hangsúlyt kell fektetni az üzleti titokra. Sokan nem tudják, de sok esetben jogi oltalom szerezhető egy-egy műszaki megoldásra, designra, formára, logóra. Az oltalmak versenyelőnyhöz juttatják a vállalkozást. A kamara iparjogvédelmi szakértői minden ezzel kapcsolatos kérdésben a vállalkozó rendelkezésére állnak tanácsadással és szükség esetén a dokumentáció elkészítésével. Sőt grafikai elemek (arculat, logó stb.) esetében ajánlani tudunk a témában jártas vállalkozókat is.

 

Forráshoz jutás segítése: A pénz nem boldogít… Kivéve, ha az ember egy vállalkozás beindítása előtt áll. A kezdeti tőke megszerzése nem egyszerű feladat. A legkézenfekvőbb megoldás a banki hitel. Ennek megszerzése azonban nem mindig könnyű. A kamara segíti a vállalkozót abban, hogy olyan módon tudja prezentálni az ötletét a hitelintézet felé, hogy nagyobb estéllyel kapja meg az induláshoz szükséges „kezdő lökést”. Fontos a jól kidolgozott üzleti terv, megfelelő formában bemutatott ötlet. Az általános tanácsadáson túl a kamara olyan módszereket is kínál, melyek még újdonságnak számítanak, azonban növelhetik a hitelfelvétel sikerességét (pl.: kockázati tőke, EVLIA módszertan stb.).

 

Pályázati tanácsadás: A pályázatok segítséget nyújthatnak mind az elindulásban, mind a további fejlődésben, nem egyszerű azonban eligazodni a kiírások szakzsargonjában. Az innovációs osztály segít megtalálni a vállalkozónak leginkább megfelelő pályázatot, valamint ezek megírására megbízható pályázatírókat is ajánl.

 

Kapcsolati tőke: A kamara kapcsolati tőkéjének elérésének legfontosabb intézménye az önkéntes kamarai tagság. A tagok kitűntetett figyelemben részesülnek, egy belső üzleti közösség részeivé válnak. Elérhetővé válik számukra a kamara hazai és nemzetközi kapcsolati tőkéje, mely megkönnyíti az indulást és a további fejlődést is.

 

Nincs lehetetlen! Ha tanácsra van szüksége, keresse fel az innovációs osztályt!