Üdvözöljük a

MKIK innovációs konferencia és képzés Pécsett | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

MKIK innovációs konferencia és képzés Pécsett

Szerző: Rabb Szabolcs | 2014. december 3.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) december 2-4. között innovációs konferenciát és munkamegbeszélést tart Pécsett, melyen részt vesznek az MKIK Innovációs Kollégiumának tagjai és a területi kereskedelmi és iparkamarák innovációs munkatársai is. A feladat decentralizált: a pécsi kamara is húzza azt a szekeret, amelyet minden területi kamara is - képessége és ereje függvényében - húz. Nincsenek potyautasok. A reálgazdaság érdekében történik a kamarai innovációs rendszer folyamatos fejlesztése.

Ahogy dr. Kéri István a PBKIK elnöke megfogalmazta:

 

"A PBKIK fejlesztő szolgáltatásainak rangsorolását és operatív munkájának végzését az alábbi főbb tézisek segítették:

 • A válságból kivezető út lehet az alulról építkező helyi gazdaság. A gazdagság nem „csöpög le” az államtól a városokba, a piactól a fogyasztókhoz.
 • A gazdasági sikerhez vezető út:
  Hatékonyság > benchmarking, célja a termékközpontúság.
  Eredményesség > változásmenedzselés, célja a profit.
  Innováció > vállalkozó készség, célja a fogyasztóközpontúság, tehát a jövőbeni piac.
 • A társadalmi csoportok bezárkózása miatt vagyunk az alvállalkozók alvállalkozói alvállalkozóinak az országa.
 • Az innovációhoz egymástól gyökeresen különböző gondolatok találkozása kell. Megvalósítása csapatmunka.  Mi a szervezési-szervezeti innovációt emeltük ki az üzleti gyakorlat számára. Az innovatív vállalkozások involválják a K+F-et, nem pedig fordítva.
 • „Az ésszerűen gondolkozó ember alkalmazkodik a világhoz, az ésszerűtlen kitartóan igyekszik elérni, hogy a világ alkalmazkodjon őhozzá. Ezért minden fejlődés az ésszerűtlenül gondolkodó embereknek köszönhető.” /G. B. SHAW/
 • A tradicionális klaszterépítésnél kedvezőbb nálunk a hálózatos működési forma stabilizálása, mert az a hierarchia tekintélye és az éles piaci verseny közé helyezi a tagokat.
 • Nem az árbevétel dönti el, hogy egy vállalat kicsi-e, vagy nagy, hanem a vezetés színvonala."

Kamaránk stratégiai építkezése találkozik az országos igényekkel. Mind a gazdaság, mind az innovációban érdekelt szervezetek figyelik és értékelik, elismerik. Tegnap a Pécsi Tudományegyetem és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara közös innovációs ügynökség alapítását jelentette be.

 

Ez is egy lépés, kis lépés a kilométeres úton. A tudásközpontok és a gazdaság közös nyelvének kialakítása folyamatos feladatot ad. A közös ügynökség a közös nyelv fóruma. 3-5 éven belül az első közös eredményeket mutatjuk be. Üzleti - gazdasági haszonnal rendelkező kutatási projekteket.

 

Ebben a gazdaság és az ipar partnerünk. Néha kényszerűségből, sokszor érdekből. Az érdek fontos. Érdekeinket egyeztetve és igazítva más érdekekhez történnek az egyeztetések, projektszervezések, közös ügyek elindítása és menedzselése.

 

2015-ben a H2020 és a GINOP indulásával a felelősségi szintek is bővülnek.  Közös érdekünk lesz a források megszerzése és eredményes lehívása. 2020 után nem lesznek támogatások. Amit a következő 5-6 évben lehívunk, abból tudjuk fejlesztéseinket segíteni, utána a piaci megoldások jelentik majd a vezérelvet.

 

Az innováció üzlet, versenyképességi elem. Közös érdek.