Üdvözöljük a

Nagyvállalatoknak kötelező lesz az energetikai audit | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Nagyvállalatoknak kötelező lesz az energetikai audit

Szerző: Hamar László | 2015. december 14.
Cimkék: EU,irányelv

alt2015 májusában fogadták el azt az uniós irányelv alapján készített törvényt, mely szerint a magyarországi nagyvállatoknak 4 évente energetikai auditot kell végezniük.

Kinek kell elvégezni?

A kötelező vizsgálat azokra a nagyvállalatokra vonatkozik, akik

  • évente 50 millió eurónál nagyobb árbevételt érnek el és a mérlegfőösszegük eléri a 43 millió eurót,
  • vagy 250 főnél több alkalmazottat foglalkoztatnak.

Hogyan teljesíthető?

  • 1. Energetikai audittal: Érdemes tudni, hogy energetikai auditálást csak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) névjegyzékében szerepelő energetikai auditor, vagy energetikai auditáló szervezet végezhet. 
  • 2. ISO 50001 energiairányítási rendszer bevezetésével: Mentesülhetnek a kötelező energetikai auditálás alól, azok a nagyvállalatok, akik MSZ EN ISO 50001 szabványnak megfelelő akkreditált tanúsító szervezet által tanúsított energiagazdálkodási rendszert működtetnek. Ebben az esetben a MEKH részére az érvényes tanúsítványt 4 évente kell megküldeni. 

Bár az első kötelező energetikai vizsgálatot 2015. december 5-ig kellett volna elvégezni, még nem jár büntetés azoknak, akik lemaradtak. A Hivatal 2016. december 31-ig nem szab ki bírságot a kötelező energetikai auditálás teljesítésének elmaradása miatt.

Az audit elvégzését azonban nem szabad az utolsó pillanatra hagyni, mert kivitelezése főleg egy nagyvállalat esetében eléggé összetett feladat lehet. A vizsgálatnak ugyanis többek között ki kell térnie a korszerűbb technológiák alkalmazásának lehetőségeire, a megújuló energiaforrások alkalmazásának lehetőségeire és az alkalmazott energiahordozók költségeire is.

Hogyan zajlik az ellenőrzés?

A cégeknél a MEKH rendszeres ellenőrzéseket végez, a Hivatal pedig az ellenőrzést követően legfeljebb 10 millió forint bírsággal sújtja azokat a nagyvállalatokat amelyek,

  • a kötelező energetikai auditálást a Hivatal felhívását követő 90 napon belül sem teljesíti, vagy
  • a kötelező energetikai auditálás ellenőrzése során az együttműködési kötelezettségét nem teljesíti.

A cikk forrása és további információ ezen a héten: penzcentrum.hu