Üdvözöljük a

Nem látható biztonság – designban rejlő üzleti lehetőségek | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Nem látható biztonság – designban rejlő üzleti lehetőségek

Szerző: Sipos-Rozs Eszter | 2013. november 15.
Cimkék: innováció

Kamaránk figyelemmel kíséri az említésre méltó technikai újdonságokat, innovációkat, ezért időről-időre bemutat különböző mindennapokat, vállalkozásokat érintő újításokat.

Jelen cikk célja a fentiek mellett, hogy rámutasson a designban rejlő üzleti lehetőségekre.

bukósisakA sok tehetséges hazai tervező mellett, időnként érdemes kitekinteni a nagyvilágba, ezen belül Svédországba.

A malmői Anna Haupt és Terese Alstin, még végzős mérnök egyetemistaként azt vette tervbe, hogy megalkotja a vizuálisan nem túl esztétikus kerékpáros védősisak utódját, mely kialakításának köszönhetően, nem csak kiválóan elrejthető, hanem feltételezhetően jóval hatásosabb védelmet biztosít viselőjének, mint társai. Ezt a kijelentést a kritikusok cáfoljál, ellenben a tervezők alátámasztó kutatásai szerint (biciklis baleseteket elemeztek, fejsérülés-specialistával konzultáltak) készült el a design és idén megszerezte a CE címkét is, ami azt jelenti, hogy megfelel az unió biztonsági előírásainak illetve, hogy számos teszten részt vett.

Hazánkban ugyan a Kresz nem írja elő a sisak viselését, de ennek előnyeit és szükségességét már sokan belátták.

Jómagam kerékpárosként azért utasítottam el, mivel valljuk be, mire az ember lánya beér a munkába, legjobb esetben is lelapul a haja.

A két tervező hölgyet is ez indította az innováció feltalálására. Haupt és Alstin szerint a jövő nem a gépjárművekben van, hanem a kerékpárban. A feltételezés jogos, hiszen a legtöbb északi városban a gépforgalom számára lezárt belvárosi területek megközelíthetők kerékpáron.bukósisak

A védőfelszerelés a Hövding nevet viseli és 399 euróba kerül, amely megközelítően 120 ezer forintnak felel meg. A magas ár oka a technikai kialakítás, mely egy programozott mozgásérzékelő szenzorral működő légzsákot működtet. A szerkezet egy vízhatlan borítású sálban lett elhelyezve, mely férfiak és nők esetében is feltűnés nélkül viselhető, illetve igény szerinti divatos borítással ellátható.

2011-ben a tervezők ezzel a designnal szereztek egy formatervezési díjat, de akkor nem robbantak be a köztudatba. Ellenben most, 7 évvel a nagyszabású terv megszületése után, egy kiforrt termékkel jöttek piacra, melynek híre tavasz óta futótűzként terjedt a sajtóban és a világhálón, és lényeges, hogy weben keresztül bárki hozzá juthat.

További információ