Üdvözöljük a

Nem növekedett a kihelyezett hitelállomány az utóbbi negyedévben | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Nem növekedett a kihelyezett hitelállomány az utóbbi negyedévben

Szerző: Erdős-Pohli Krisztina | 2013. szeptember 6.
Cimkék: gazdaság

Augusztus végén publikálta a Magyar Nemzeti Bank "Hitelezési folyamatok" című negyedéves kiadványát, mely szerint a jegybanki kamatlépések általánosan 3 százalékponttal, a Növekedési Hitelprogram (NHP) a részt vevő kkv-k esetében közel 4 százalékponttal, az állami kamattámogatás igénybevétele a lakáscélú hitelezésnél pedig mintegy 2 százalékponttal mérsékli a finanszírozási költségeket.

A negyedéves kiadvány célja, hogy átfogó képet mutasson a hitelezés legfrissebb trendjeinek alakulásáról, valamint segítséget nyújtson ezen folyamatok megfelelő értelmezéséhez.

 

A hitelállomány a vállalati és a háztartási szegmensben továbbra sem mutat növekvő tendenciát, mindkét szegmens tovább zsugorodott a második negyedévben, habár a bankok élénkülő hitelkeresletről számoltak be.

 

A hitelezési folyamatokat ár- és nem árjellegű feltételeket befolyásolják. Az árjellegű feltételek pedig azt mutatják, hogy a hitelképes vállalatok milyen áron juthatnak hitelhez (például a kamatot és a díjmértékeket sorolhatjuk ide). A nem árjellegű banki hitelezési feltételek befolyásolják, hogyan alakul a bankok által hitelképesnek tartott ügyfelek köre, és azok milyen feltételek mellett juthatnak hitelhez. Utóbbiak továbbra is szigorúak, így a hitelkínálati korlátokat egyelőre csak a jegybanki és állami intézkedések lazítják, a hitelképes ügyfelek köre szűk maradt.

 

Az MNB a kiadvány megjelenéséhez kapcsolódó sajtótájékoztatóján a következő tényekre hívta fel a figyelmet:

A vállalati szegmensben a hitelállomány éves alapon mintegy 6,4 százalékkal csökkent a második negyedévben, ami a korábbi időszakoktól eltérően elsősorban a hosszú lejáratú hiteleket érintette. A hitelezési feltételek némileg enyhültek a szegmensben, de továbbra is szigorúak, a szélesebb körű enyhítéseknek gátat szab a bankok óvatossága. A következő félévre a bankok 18 százaléka jelezte a feltételek enyhülését.

 

A vállalati forintkamatok, a csökkenő alapkamatot követve, az első negyedévi 7,8 százalékos átlagról 6,9 százalékra mérséklődtek, az eurókamatok viszont emelkedtek, átlagosan 2,6-ról 3 százalékra. A vállalati szektorban a kamatfelár nemzetközi összehasonlításban átlag körüli. A hitelezési felmérés alapján a második negyedévben élénkült a kereslet a hosszú lejáratú hitelek iránt is, a következő félévben pedig a bankok többségének várakozása alapján mindkét hitelszegmensben tovább nő majd a kereslet. A kkv szegmensben a jegybank Növekedési Hitelprogramja oldja a hitelkínálati korlátokat, amelynek hatása a harmadik negyedévben várható.

 

A háztartási szegmensben tovább folytatódott a válság előtt felduzzadt hitelállomány leépülése, aminek üteme éves alapon 5,4 százalék volt. Az új hitelkihelyezések volumene elmozdult az év eleji történelmi mélypontról, amiben az állami kamattámogatásos programnak érdemi szerepe van.

A háztartási hitelek feltételei - főleg a fogyasztási hitelek esetében - tovább enyhültek, a megvalósult ügyleteknél a teljes hitelköltség (THM) csökkent. A lakáscélú hitelek THM-e 10 százalék alá süllyedt (az első negyedévi 10,5-ről 9,9 százalékra), amire 2010 második felében volt példa. Ez a folyamat a referenciakamat mérséklődésének tulajdonítható, a régiós összehasonlításban továbbra is kiugróan magasnak számító, 5 százalék feletti kamatfelár nem mérséklődött.

 

Tovább csökkent a szabad felhasználású jelzáloghitelek teljes hitelköltsége is, az előző negyedévi 14 százalékos átlagról 12,4 százalékra. A fedezetlen fogyasztási hiteleknél szintén csökkent az átlagos THM, a második negyedévben 27,3 százalék volt.

 

A második negyedévre vonatkozóan a bankok döntő többsége számolt be a lakáscélú és jelentős részük a fogyasztási hitelek iránti kereslet növekedéséről. A bankok a következő időszakban is a kereslet fokozódására számítanak mindkét szegmensben: a lakáshiteleknél 81 százalékuk, míg a fogyasztási hiteleknél 34 százalékuk vár keresletélénkülést.”

 

Az MNB kiadványa itt tölthető le: Hitelezési folyamatok

 

Források:

Világgazdaság Online

MNB