Üdvözöljük a

Nőtt a nemzetközi iparjogvédelmi bejelentések száma | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Nőtt a nemzetközi iparjogvédelmi bejelentések száma

Szerző: Rozs Eszter | 2016. április 5.

A kamarában több, mint 10 éve elérhető a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának információs pontja, mely  - a szabadalmi eljárások kivételével,  - széleskörű szellemi tulajdonvédelmi ügyben áll a vállalkozások rendelkezésére.

A kamara vállalja védjegyoltalmi, formatervezési és használati mintaoltalmi bejelentések elkészítését, a nemzeti, valamint a európai uniós platformon is.

Valamint feladatának érzi a vállalkozások folyamatos tájékoztatását a nemzetközi trendek és iparjogvédelmet éríntő témák kapcsán.

Az ENSZ Nemzeti Tulajdon Világszervezete (WIPO) a 2016. március 16-án Genfben tartott sajtótájékoztatóján nyilvánosságra hozta a tavalyi nemzetközi szabadalmi, védjegy és formatervezésiminta-oltalmi mutatókat.

 

A Szabadalmi Együttműködési Szerződés (PCT) keretében 2015-ben 218 ezer nemzetközi bejelentést nyújtottak be, amely közel 2%-os növekedést jelent az előzés évhez képest. A legtöbb kérelem az Amerikai Egyesült Államokból érkezett (az összes bejelentés 26%-a), amit Japán (20%), Kína (14%), Németország (8%) és a Koreai Köztársaság (7%) követett. A közzétett bejelentések több mint 8%-a a számítógépes technológia szakterületéhez tartozott; jelentős volt még a digitális kommunikáció (8%), a villamos gép, berendezés gyártása és energiaipar (7%), illetve a gyógyászati technológiák (6%) és a szállítás (4%) súlya. Tavaly a Qualcomm és a ZTE előtt a Huawei számított a legaktívabb bejelentőnek 3 898 közzétett szabadalmi bejelentéssel.

 

Az ún. madridi rendszer keretében benyújtott nemzetközi védjegybejelentések száma 2015-ben meghaladta a 49 ezret, amely 3%-os gyarapodást mutat az előző évi adathoz viszonyítva. Az országok listáját ebben az oltalmi formában is az Amerikai Egyesült Államok vezeti, amihez az összes hasonló kérelem 15%-a volt köthető tavaly. Ezt követi Németország (14%), Franciaország (8%), Svájc és az Egyesült Királyság (egyaránt 6%). Az áru- és szolgáltatási osztályok tekintetében a számítógépek és elektronikai termékek bizonyultak a legnépszerűbbnek (25%), amitől kissé elmaradtak az üzleti szolgáltatások (21%), a technológiai szolgáltatások (16%), a ruhaipari termékek, valamint a nevelés; szakmai képzés; szórakoztatás; sport- és kulturális tevékenységek (egyaránt 13%). A legtöbb nemzetközi védjegybejelentés a Novartis (197), a Lidl (152) és a L’Oréal (130) nevéhez fűződött. A nemzetközi védjegybejelentésekben a legnagyobb növekedést tavaly a magyar gyógyszergyártó cég, a Richter Gedeon Nyrt. érte el. A vállalat 124 bejelentést tett ‒ ezzel a rangsorban az ötödik helyet foglalta el ‒, amely 104-gyel több az egy évvel korábbi értéknél.

 

2015-ben az ún. hágai rendszerben történő formatervezésiminta-oltalmi bejelentések több mint 16 ezer mintát tartalmaztak, amely 14%-os növekedést mutat a tavalyi adathoz képest. A bejelentő országok közül kiemelkedett Németország (21%) és Svájc (20%) súlya, továbbá jelentős volt Franciaország, a Koreai Köztársaság (egyaránt 8%) és Olaszország részesedése (7%). A legtöbb lajtromozás az adatrögzítő és kommunikációs készülékek osztályhoz kapcsolódott (387), amely megelőzte az órák (324), a közlekedési eszközök (264), a csomagolóeszközök és tartályok (249), valamint a bútorok (249) kategóriákat. A tavalyi bejelentésekben a legtöbb mintára a Samsung igényelt oltalmat (1 132), ezt a Swatch (511) és a Fonkel Meubelmarketing követte (438).

 

A sajtótájékoztatóról és a 2015. évi nemzetközi iparjogvédelmi adatokról bővebb információ elérhető a WIPO honlapján: http://www.wipo.int/pressroom/en/articles/2016/article_0002.html

 

Forrás