Üdvözöljük a

Nyert a „Malom”! | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Nyert a „Malom”!

Szerző: Sipos-Rozs Eszter | 2014. január 19.

Kamaránk közétette a 2015-ös Milánói Világkiállítás pályázatát, azzal a felkéréssel, hogy partnereink támogassák szavazatukkal a magyar pavilon látványötletére benyújtott pécsi építészpáros pályázatát, a „Malom” című Pollackos pályamunkát.

A magyar kormány által kiírt pályázatra 45 munka érkezett be. Kitétel volt, hogy olyan tervek kerüljenek benyújtásra, amelyek kötődnek a világkiállítás és Magyarország által választott specifikus témákhoz, tükrözve a magyar hagyományt és kultúrát.

A kiírás szerint: "motívumokban és a belső architektúrában döntő szerephez jusson a víz, az életadó és egészséget biztosító forrás, valamint a fény is. A koncepció egésze az archaikus magyar világértelmezést fogja tükrözni, ami az élet körforgásáról szól.”

A magyar pavilonnal kapcsolatban alapvető elvárás a szállíthatóság, így a természetes, fényáteresztő és a magyar innovációt is megjelenítő anyagokból felhasználása mellett a lebontásra, szállítása és ismételt könnyű felépítésre is gondolni kellett.

Gettó Tamás és Hutter Ákos nyerték el a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonjára kiírt ötletpályázat első díját. A kamara ezúton gratulál a díjazottaknak!

Az első helyezett egy terményszárító (ún. góré), és egy vízimalom keresztezéséből született építmény. A látványterveken tágas, szellős, jó hangulatú tér látható, egyik végén háznagyságú malomkereket forgat a víz. A malom funkcióját tekintve kiállítótér. A leírás szerint a malmot a tetőn összegyűjtött víz hajtja majd, a vizet pedig napelemből nyert energia forgatja vissza a tetőre. A tervezők (Gettó Tamás és Hutter Ákos) ismertetője hangsúlyozza: a tervben a malomkerék a körfogást szimbolizálja, az épület mellett búzamező lesz, az épületben működő kemencében pedig kenyér sül majd.

A zsűri elnöke Szőcs Géza - általános kulturális ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott- ismertette az pályázati eredményt szerdán a Parlament épületében.

Az ötletpályázat 2 millió forinttal járó második díját Sárkány Sándor és Ertsey Attila Alakor jeligéjű pályázata nyerte el; a megosztott harmadik díjat és 1-1 millió forintot a Fafű (Bártfai-Szabó Gábor, Nagy Mariann és Molt Klára) és a Cantata Profana (Alkér Katalin, Bartha András Márk, Gyulovics István és Kovács Zsófia) jeligéjű pályázatoknak ítélte a zsűri.
A zsűri elnök javaslatára Nagyné Iván Katalin, Páger László, Mindák Gergely és Bodóczki Antal Kutak háza jeligéjű pályázatát különdíjjal és 500 ezer forinttal jutalmazták.
A díjazott pályamunkákból tervezési program, azaz építési koncepció készül, amelyet a Miniszterelnökség állít össze, majd a szakmai szervezetek bevonásával írják ki a kivitelezési pályázatot.

A projekt megvalósítása a kivitelezési eljárás lezárása után, nyáron kezdődik, mivel legkésőbb 2015 májusáig el kell készülnie a magyar pavilonnak.

Nem mellékes, a megvásárolt látványtervek megépíttetésével kapcsolatban, hogy a kormánybiztosságnak mérlegelési joga van, azaz eldöntheti, hogy a funkcionalitási és költségvetési szempontokat is figyelembe véve az öt megvásárolt látványterv közül melyiket és milyen formában építteti meg.

A felépítésre, szállításra, bontásra szánt költségkeret, mintegy 2,5 milliárd forint.

A Világkiállítást 2015. május 1. és október 31. között rendezik meg Milánóban "Táplálni a világot, energiát adni az életnek" mottóval, melynek fő témái: az egészség, a környezettudatos életmód és a fenntartható fejlődés lesznek. 

Magyarország három kiemelt témakörrel lesz jelen: a vízzel, a GMO-mentességgel - ezen belül az őshonos állat- és növényfajok génmegőrzésével -, illetve az ország elkötelezettségével a fiatal generációk környezettudatos nevelésére.

A magyar pavilont az kiállítást követően Magyarországon is felállítják, utóhasznosításának célja Magyarország természeti és kreatív értékeinek, valamint kulturális örökségének bemutatása.