Októberi beszámoló: Mérföldkő találkozó és két napos Pályafejlesztő tréning a kamarában

Szerző: Rozs Eszter | 2016. október 28.

2016. 09. 26-27-én került megrendezésre az a két napos tréning a kamarában, mely úgynevezett pályafejlesztők felkészítését volt hivatott biztosítani a Job Developer projekt keretein belül.

A „Job Developer“ projekt elsődleges célja, hogy hozzájáruljon a munkanélküliség, különösen a fiatalkori munkanélküliség csökkentéséhez, testreszabott foglalkoztatási lehetőségek kiépítésével. A projekt vezérgondolata, hogy a résztvevők “önmagukat is projektként kezelik”, megismerik erősségeiket, felismerik a munkaerőpiac lehetőségeit és elvárásait, így végül saját magukat menedzselve a saját ügyük szakértőjévé válnak.

A projektben résztvevő fiatal felnőtteket előzőleg kiképzett mentorok, ún. Job Developer-ek (pályafejlesztők) vezetik, és közösen tárják fel a fiatalok erősségeit és adottságait, és feleltetik meg ezeket a helyi munkaerőpiac követelményeinek. A pályafejlesztők az eredmények alapján személyre szabott karrierfejlesztési tervet állítanak össze konkrét javaslatokkal, a lehetséges foglalkozások felsorolásával, képzési ajánlásokkal, vagy további szakmai továbbképzéssel.

A pályafejlesztők felkészítésére szeptemberben tréninget szervezett a kamara, melyen a mintegy 20 résztvevő között akadtak coach-ok, egyetemi szakemberek, és diákmunka közvetítéssel foglalkozó szakemberek is. A visszajelzések alapján a módszertan elnyerte a résztvevők tetszését, sok részfeladatot találtak azonnal honosíthatónak, de kijelentették, hogy sokat kell még dolgozni a hazai adaptálhatóságon.

 

A képzést követő sikeres nemzetközi egyeztetésen kitűzésre kerültek a további lépések és megkezdődött a jövő tavasszal megrendezésre kerülő projektmegvalósítás tervezése, valamint a mérföldkő találkozó hozadékaként a mentorok által felvetett kérdések is tisztázásra kerültek.

 

 

A Job Developer projekt finanszírozása az Európai Bizottság támogatásával valósul meg. Jelen közlemény tartalmáért kizárólag a szerző tartozik felelősséggel; a Bizottság nem áll jót a benne foglaltak további felhasználásáért.